10 Ekim 2016 15:20

BBC: Esad’dan ‘Türkiye ile görüşebiliriz’ iması

Beşar Esad’ın, İran dergisi Tahran Dış Politika Çalışmaları’na verdiği röportajda ‘Türkiye ile görüşülebilecekleri’ imasında bulunduğu belirtildi.  

Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, İran dergisi Tahran Dış Politika Çalışmaları’na verdiği röportajda, “Bizim için öncelikli hedef Suriye’de kanın akmasını önlemektir” diyerek ‘Türkiye ile görüşülebilecekleri’ imasında bulunduğu belirtildi.  

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, Suriye’de yaşananların arkasında Batı’nın, özellikle de ABD’nin bulunduğunu belirten Esad, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkelere de Suriye politikaları nedeniyle sert eleştirilerini sürdürdü. Cerablus harekâtını da eleştiren Esad, “Türkiye, ABD izin verdiği için Cerablus’a girdi” dedi: “(…) Suudi Arabistan ve Türkiye Amerika’ya hizmet eden devletler. Emri o (Amerika) veriyor ve onlar bunu gerçekleştiriyor. Erdoğan yıllarca Suriye’ye müdahale etmek istedi ancak buna izin verilmedi. Şimdi Cerablus’a girdi çünkü ona bunun için izin verildi.” 

‘HER ŞEY YAPILABİLİR’ 

Röportajı yapan kişinin, “Ancak son darbe girişiminin Amerika tarafından desteklendiğini ve Amerika’nın bunu telafi etmek için Cerablus’la Türkiye’ye bir imtiyaz verdiğini söyleyenler var” sözleri üzerine Esad “Bu bir tahlil” dedi ve devam etti: “Kesin bir bilgi yok. Fakat Amerikan mantığıyla bunlar olur, çünkü Amerika’nın ilkeleri yoktur. (…) Bu, olasılık dışı değil ama bunun gerçek olup olmadığından emin olamayız”. 

Esad, derginin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Suudi yetkililerden bahsettikten sonra sorduğu, “Eğer bu insanlar konumlarını değiştirirse, onlarla, Suriye’nin geleceği için bir müzakere sürecine girme olasılığını düşünür müsünüz?” sorusuna verdiği cevabın başında “Bizim için öncelikli hedef Suriye’de kanın akmasını önlemektir” dedi.

Esad sözlerini bu amaç için herkesle görüşüleceğini vurgulayarak sürdürdü: “Bundan dolayı, bu başlık altında, bu kanın akmasını durduracak her şeyi, duygulara bakmaksızın yapacağız. İlkelere bakmaksızın diyemem. Çünkü akan kanı durdurmak bir ilkedir ve en önemli ilkedir, en büyük ilkedir. Bir teröristle muhatap olmak iyi bir şey değildir ancak teröristle muhatap olmak akan kanı durduracak ve en büyük ilkeye ulaşılacaksa, bunu takip etmelisiniz.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yemen’deki cenaze törenine saldırıya soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

TGS Adana Şube: Cemil Uğur serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...