10 Ekim 2016 15:17

Yemen’deki cenaze törenine saldırıya soruşturma açıldı

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun, Sana’da bir cenaze törenine havadan saldırmasının ardından, koalisyon soruşturma açılacağını bildirdi.

Paylaş

Sana’da cenaze töreninde düzenlenen saldırının ardından, 140 kişi ölmüş,  BM, ‘Bu korkunç ve iğrenç saldırı insan hayatının hiç önemsenmediğinin göstergesi’ demişti. 

DW’nin haberine göre, İran tarafından desteklenen Hutiler, cumartesi günü düzenlenen saldırıdan koalisyonun sorumlu olduğunu iddia etmişti. Saldırının, Yemen’deki 4 bin sivil ölümün yaklaşık yarısından sorumlu olduğu düşünülen koalisyonun askeri müdahalesi nedeniyle zaten gergin olan ABD-Suudi ilişkilerini daha da gerebileceği belirtiliyor.

Bunun aynı zamanda Halep’teki Rus hava saldırıları sırasında yaşanan sivil ölümler nedeniyle sık sık Moskova’yı eleştiren Washington’u zor durumda da bırakabileceği kaydedildi.

Hafta sonu düzenlenen saldırının sorumluluğunu kabul etmeyen koalisyon, “bu üzücü ve acı dolu” saldırıyla ilişki soruşturma açılacağını duyurdu. Koalisyon daha önceki soruşturmalara da katılan Birleşmiş Milletlerden uzmanlarla birlikte inceleme yapılacağını kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ivedi ve tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Ban, “Sorumlular adalet önüne getirilmeli” açıklamasını yaptı. BM’ye göre, 140’ten fazla kişinin öldüğü saldırıda 525’ten fazla kişi de yaralandı.

BAŞKENTTE PROTESTO

Başkent Sana’da binlerce öfkeli insan, Suudi Arabistan ve ABD aleyhine sloganlar atarak protesto gösterisi düzenledi. ABD’den yapılan açıklamada, Arap koalisyonuna yönelik desteğin hemen incelemeye aldığı duyuruldu.

Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, açıklamasında ABD’nin Suudi Arabistan ile güvenlik alanındaki iş birliğinin “açık çek” olmadığını dile getirmiş ve Suudi Arabistan’ın toprak bütünlüğüne önem vermekle birlikte, Yemen’de artan çatışmalar karşısındaki ciddi kaygılar bulunduğunu ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Corbyn: Suriye’ye saldırılar durmalı

SONRAKİ HABER

BBC: Esad’dan ‘Türkiye ile görüşebiliriz’ iması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...