10 Ekim 2016 14:45

Ankara katliamında yaşamını yitirenler Dersim’de anıldı

Ankara katliamında yaşamını yitirenler Dersim’de sendikalar öncülüğünde anıldı. 

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Emek Partisi, HDP gibi siyasi partilerin yanı sıra demokratik kitle örgütlerinin katıldığı anma, 17:15’de Sanat Sokağında başladı. Anmaya yüzlerce kişi katıldı. Kİtle “Mesut Mak yoldaş ölümsüzdür”, “Adil Gür Yoldaş Ölümsüzdür” , “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Barış şehitleri ölümsüdür” sloganları eşliğinde yürüyerek Yeraltı Çarşısı üstüne geldi. Yeraltı Çarşısı üstünde yere 10 Ekim’de hayatını yitirilenleri temsilen 101 karanfil bırakıldı ve 101 mum yakıldı. 

Saygı duruşu ile başlayan anmada ortak basın metnini KESK Dönem Sözcüsü Özcan Gürtaş okudu. işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, işsizler, mağdurlar olarak ‘savaşa inat barış hemen şimdi’ demek için Ankara’ya gittiklerini belirten Gürtaş, çatışmalardan en çok etkilenen, bedel ödeyenler olarak iktidarın ve cumhurbaşkanının kutuplaştırıcı ve çatışmaları yaygınlaştırıcı politikalarına karşı barış sesini yükseltmek ve beyaz güvercinlerini gökyüzüne uçurmak istediklerini ancak barış sesinin bombalar ile kesildiğini söyledi. 

Ankara’nın izlerini halen taşıdıklarını, ağır yaralanan arkadaşlarının halen tedavilerinin devam ettiğini belirten Gürtaş, “Acımız taze, dipdiri. Her saniyesini, her dakikasını, her gününü yasımızla, isyanımızla, öfkemizle ve yaşamını yitiren yoldaşlarımızı anarak geçirdik” dedi. “AKP iktidarı izlediği ırkçı, ayrımcı, tekçi,  mezhepçi bir siyaset ekseniyle başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da da sorunların derinleşmesine, halklar arasında çatışmalı ortamların sürekli kendisini üretmesine neden olmuştur” diyen Gürtaş, IŞİD, El Nusra, El Kaide gibi çeteci, paramiliter güçlere direk ya da dolaylı destek ve yardım nedeniyle ülkelerin kan gölüne çevrildiğini belirtti. Gürtaş, “bizlerin ve diğer muhalif kesimlerin bu politikaların eninde sonunda ülkemize yansıyacağı ve AKP hükümetinin çeteci güçler ile girdiği kirli ilişkilerin suç olduğu yönündeki uyarılarımız ciddiye alınmadığı gibi adım adım ve yandaş medya eliyle çeteci güçlerin hedefi haline getirildik” dedi.

10 Ekim Katliamının emek demokrasi ve barış mücadelelerinde bir dönüm noktası olduğunu belirten Gürtaş, katliamın gerçek faillerinin açığa çıkarılıp cezalandırılmamasının yeni saldırıların önünü açtığını söyledi.  OHAL uygulamalarının, KHK’lar ile ihraç ve açığa almaların, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasının, seçilmişlere kayyum atamalarının, özgür basına yönelik saldırıların tüm bu politikalardan bağımsız düşünülemeyeceğini söyleyen Gürtaş, “Özcesi amaç bir bütün olarak tüm toplumsal muhalefeti sustuırmak, sindirmek ve yok etmektir” dedi. Gürtaş, bedeli ne olursa olsun emek, barış ve demokrasi mücadelelerinden geri adım atmayacaklarını belirtti.


 

ÖNCEKİ HABER

Adil yargılama hakkı ihlal edildi

SONRAKİ HABER

Van’da barış güvercinleri anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...