10 Ekim 2016 11:02

Beyoğlu Kontu’na veda

Yazar, Sinema Tarihçisi, Araştırmacı, Eleştirmen, Çevirmen Giovanni Scognamillo toprağa verildi.

Paylaş

Yazar, Sinema Tarihçisi, Araştırmacı, Eleştirmen, Çevirmen Giovanni Scognamillo toprağa verildi. Scognamillo İstanbul Feriköy Latin Katolik Mezarlığında toprağa verildi.

Scognamillo, İstanbullu Rum bir anne ile yine İstanbul doğumlu İtalyan babanın tek çocuğu olarak 25 Nisan 1929’da İstanbul’da doğdu. Elhamra Sineması’nın müdürü olan babası Leone Scognamillo sayesinde sinemayla tanıştı. İtalyan Lisesini bitirdikten sonra 1948 yılında yabancı basın kuruluşlarında sinema yazıları yazarak profesyonelliğe adım attı.

1948-61 yıllarında başta İtalyan, Fransız, ABD, Norveç basını olmak üzere yabancı dergi ve gazetelerde birçok yazısı çıktı. Daha sonra 1961’de Akşam gazetesinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. Akşam’la başladığı Türk basınındaki sinema yazarlığını Yön, Sinema 65, Ulusal Sinema, Yedinci Sanat, Yeni Sinema, Ses, Hayat, Bravo, Video-Sinema, Beyaz Perde, TV’de Yedi Gün gibi gazete ve dergilerde sürdürdü.

Bir süre Erler Film ve Ulusal Televizyonda danışmanlık ve çevirmenlik görevlerini de üstlenen Scognamillo ilk iki kitabını 1965’te Agah Özgüç’le birlikte yazdı. Bu kitapların adları “1965 Sinema Yıllığı” ve “Türk Sinemasında Kadın ve Seks” ti. 1973’te yazdığı “Türk Sinemasında 6 Yönetmen” kitabıyla birlikte bugüne kadar 40’ın üzerinde kitap yazmış onlarca kitabı da Türkçeye çevirdi.

60 yıldır sinema, fantastik edebiyatı, bilim kurgu, korku edebiyatı ve okkültizm üzerine kitaplar ve yazılar yazan Giovanni Scognamillo için Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bir mesaj yayımladı. Aramızdan ayrılışının sanat ve kültür dünyası için büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Avcı, “Giovanni Scognamillo, bir usta olarak her zaman saygı ve şükran ile anılacaktır” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Güney Doğan mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Oscarlı Yönetmen Andrzej Wajda yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa