09 Ekim 2016 19:55

Viyana'da toplu Aslı Erdoğan okuma etkinliği

Viyana Üniversitesi Oskar Morgenstern Center’da geniş katılımlı bir Aslı Erdoğan okuma etkinliği düzenlendi.

Paylaş

Avusturyalı Performans Sanatçısı, Oyuncu, Yönetmen ve Aktivist Natalie Ananda Assmann, Viyana Üniversitesi Oskar Morgenstern Center’da geniş katılımlı bir Aslı Erdoğan okuma etkinliği düzenlendiğini duyurdu.

Kitapları 17 dile çevrilen Aslı Erdoğan’ın 5 kitabı Almancaya çevrilmiş ve Almanca konuşulan ülkelerde yayımlanmıştı. Ayrıca Avusturya Kültür Ofisinin (Kultur Kontakt) ilk kez Türkiye'den bir yazara burs vererek davet ettiği yazar da Aslı Erdoğan’dı. Aslı Erdoğan’ın tutuklanması sonrası Avusturyalı Yazar Josef Winkler, medyaya Erdoğan’ın Kırmızı Pelerinli Kent kitabından bölümler okumuştu.

Oskar Morgenstern Center’da yapılan toplu Aslı Erdoğan okuma etkinliğine yazarlar, oyuncular, yönetmenler, müzisyenler, ressamlar ve akademisyenler katıldı. Etkinliğin sonunda Türkiye'de hapisteki muhalifler için özgürlük istendi ve Aslı Erdoğan’ın gönderdiği "Tek umudumuz uluslararası dayanışmadır" notu okundu.

Toplantıda dile getirilen görüşler özetle şöyle:

“… Aslı Erdoğan, ödüllü Türk yazar, gazeteci ve inançlı bir insan hakları savunucusudur. Romanı Kırmızı Pelerinli Kent’te anlattığı kahramanın hikayesi bir şekilde,  kendi ülkesi içinde kendi geleceğinin habercisi oldu diyebilirsiniz."

“… Aslı Erdoğan Temmuz ayındaki başarısız darbeden bu yana gözaltına alınan 35 bin  ve tutuklanan 18 bin kişi arasında. Türkiye de pek çok ülke gibi istikrarı yeniden sağlamak için gerekli güvenlik önlemi olarak siyasi eğilimleri ne olursa olsun  muhalifleri tutukluyor."

“… İnsan hakları aktivisti ve Yazar Aslı Erdoğan'ın tutuklanması insan hakları adına tehlikeli,  endişe verici."

“…Türklerin,  askeri darbe girişiminde  demokrasinin korunmasından gurur duyması gerek.  Ama sonraki güvenlik önlemlerinin  siyasi anlaşmazlıklar üzerine de kullanılması Türklerin demokrasiyi koruma gücüne temkinli bir iyimserlik duymamıza neden oluyor. Protestocular ve darbe faillerinin arasındaki ayrılık çizgisi gözardı edildikçe demokrasi onuru sözde kalır. Yazar Aslı Erdoğan’ın durumu, ona ne olacağı Türklerin demokrasi anlayışının testi olacak..”.

Türk asıllı Avusturya vatandaşı film yönetmeni ve oyuncusu Emel Heinrich de hafta başından itibaren, kamerasını alıp Aslı Erdoğan’ın kitaplarını okuyan Avusturyalı kadınları filme çekip, “Aslı Erdoğan okuyorum” kampanyasına eklenmek üzere, kampanyayı yürüten FilmMor ve Uçan Süpürge’ye göndermeye başlayacağını bildirdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, İzlanda'ya 2-0 yenildi

SONRAKİ HABER

Yoldaşları Ali Kitapçı'yı andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...