09 Ekim 2016 12:33

‘Sözün büyücüsü’ Karabağlar’la buluştu

Yaşar Kemal’in 93. doğum günü dolayısı ile Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yaşar Kemal buluşmaları’ sona erdi.

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İnsanı, toplumu ve dünyayı kucaklayan edebiyatın büyük ustası Yaşar Kemal’in 93. doğum günü dolayısı ile Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yaşar Kemal buluşmaları’ söyleşi, sergi, görsel sunum, tiyatro ve resim atölyesi ile sona erdi. 

Osmaniye’nin Gökçedam köyünde 6 Ekim 1923 tarihinde dünyaya gelen edebiyatımızın “söz büyücüsü” Yaşar Kemal’in doğum günü etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak İzmir Karikatürcüler Platformu İZKAR tarafından ‘Yaşar Kemal Portre Karikatürleri Karma Sergisi’ açıldı. Üçyol’daki Uğur Mumcu Parkı içinde gerçekleştirilen 34 karikatüristin eserlerinden oluşan sergiye, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban da katıldı.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Yaşar Kemal’i yerel yönetim olarak unutmamak, onun düşüncelerini Karabağlar’la buluşturmak için etkinliği düzenlediklerini ifade etti. Bu etkinliği her yıl geleneksel olarak tekrarlayacaklarını da belirten Selvitopu,  “Yaşar Kemal unutulmaz eserler bırakmış bir yazardı. Onu minnetle anıyoruz. Eserleriyle sonsuza kadar bizimle yaşayacak” diye konuştu. 

YAŞAR KEMAL ROMANLARI VE MİZAH

Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban da, yapılan etkinlikten çok mutlu olduğunu söyleyerek, bu etkinliklerin özellikle genç kuşaklara, Yaşar Kemal’in kitaplarının ulaşmasına aracı olmasını umduğunu söyledi. Yaşar Kemal’in ‘Kimsecik’ romanının korku üzerine olduğunu belirten Baban, “İnsanın en temel güdüsü korkudur ve insanı insan yapan da korkunun üzerine yürümektir. O bunu her zaman tekrarladı. Korkunun üzerine yürümenin en önemli aracı mizahtır. Yaşar Kemal’in romanlarında mizahı çok görürüz” dedi. 

İzmir Karikatürcüler Platformu adına konuşan Mustafa Yıldız da, çalışmaların halka ulaşmasını sağlayan Karabağlar Belediyesi’ne teşekkür ederken, Yaşar Kemal’e olan vefa borcunu ödemek istediklerini belirtti. 

“Yaşar Kemal Buluşmaları” çerçevesinde Reşat Nuri Güntekin Çocuk Kitaplığı ve Kilimcitepe Parkı’nda, gerçekleştirilen ‘Çocukların Büyük Dünyası’nda Yaşar Kemal Etkinlikleri: Nerdesin Arkadaşım’ etkinliğinin konuk yazarı Çiğdem Odabaşı oldu. Etkinlik sonrası Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, Yaşar Kemal oyununu sergiledi. 

DOSTLARININ AĞZINDAN YAŞAR KEMAL

Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’ın Yaşar Kemal ile yapılan söyleşinin bir bölümünü izlettirdiği etkinliğin ardından Yaşar Kemal’in yakın dostları Feridun Andaç ve Adnan Binyazar Yaşar Kemal’in insanı, toplumu kucaklayışını, onun edebiyat dünyasına yansımalarını, kitaplarından ve eserlerinden örneklerle anlattı. 

Ardından fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın’ın Çukurova ve Yaşar Kemal’i çektiği fotoğraflardan oluşan görsel sunumu beğeni topladı.

Buluşma, Ferda İzbudak Akıncı’nın yöneticiliğinde Osman Şahin, Arif Keskiner, Feridun Andaç ve Adnan Binyazar’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Anılarla Yaşar Kemal’ söyleşisi ile sona erdi. Yazarlar, yakından tanıdıkları Yaşar Kemal’le olan ilişkilerini dostluklarını ve birlikte yaşadıkları anıları bilinmeyen yönleriyle izleyicilere aktardılar.

Muzaffer İzgü de etkinliğe katılarak sanatçı dostlarını yalnız bırakmadı. 

ÖNCEKİ HABER

İlker Özdemir: Tek seslilik insanın varoluşuna aykırı

SONRAKİ HABER

Baz istasyonu çukurlarını elbirliğiyle kapattılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...