09 Ekim 2016 11:52

B/S/H’de 1 haftada 600 işçi işten atıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten B/S/H fabrikasında bir haftada 600’e yakın işçi işten atıldı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Avrupa’nın en önemli beyaz eşya üreticisi olan, 5 binin üzerinden işçinin çalıştığı B/S/H’de işten atmaların devam edeceği söyleniyor.

B/S/H’de bir haftada işten atılan 600 işçinin 150’sini kadrolular, kalanını ise sözleşmeliler oluşturdu. Kadrolu işçilerin bir kısmı ihbar tazminatı almadan “gönüllü” çıkış yaparken, sözleşmeli işçilerin sözleşmeleri dahi bitmeden işten çıkarıldı. 

VARDİYALAR DÜŞÜRÜLDÜ

Aynı kompleks içinde soğutucu, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve fırın fabrikalarının olduğu B/S/H’de atılanların tamamının buzdolabı üretiminin yapıldığı soğutucu fabrikasında çalışan işçilerden oluştuğu öğrenildi. İşten atmalardan sonra üretimin ancak üç bandın iki vardiyadan tek vardiyaya, iki bandın üç vardiyadan iki vardiyaya düşürülerek devam ettiği B/S/H soğutucu fabrikasının sadece bir bandında üç vardiya devam ediyor.

Atılmaların devam edeceğini söyleyen işçiler, Türk Metal Sendikası’nın işçileri yatıştırmak için şirketin Almanya merkezinde yanlış planlama yapıldığını işçiler içinde yaydığını söyledi. Ama işçiler bunun tam aksini iddia ediyor. Planlanan 2016 yılı üretimini dokuz ayda tamamlandığını söyleyen işçiler, işçi kıyımında fabrika yönetimi ve sendikanın ortak hareket ettiğini belirtti. İşçiler patronların yeni sözleşmeye hazırlandığını ifade etti.

ÜCRETLERİ DÜŞÜREREK SÖZLEŞMEYE HAZIRLIK MI?

İşçilerden bazıları fabrika yönetiminin 2017 sözleşmesine şimdiden hazırlandığını belirtti. İlk defa bu kadar çok, saat ücretleri yüksek eski işçilerin işten atıldığını belirten bazı işçiler sözleşme öncesi ortalama ücretlerin düşürülmesini sağlayarak fabrika yönetiminin sözleşmeye hazırlandığını belirtiyor. Atılan kadrolu işçilerin yerine ya asgari ücretle sözleşmeli işçi ya da İŞKUR’dan işçi alarak ortalama ücretlerin düşürüleceğini belirten işçiler, yaşanan bu duruma tepkisiz kalan Türk Metal Sendikası’na da tepki gösteriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Muğla’da Soma paneli

SONRAKİ HABER

Ekinciler Demir Çelik’te 2 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...