09 Ekim 2016 11:22

Basın-İş: Mağdura değil, akredite kaynaklara soran medya

DİSK'e bağlı Basın-İş, 10 Ekim katliamına ilişkin hazırladığı medya analizini kamuoyu ile paylaştı.

Paylaş

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Tezcan Durna, medyanın mağdura mikrofon uzatmak yerine “akredite” kaynaklara başvurup “devletini milletini seven gazeteci” gibi bir tanım geliştirdiğini ve olayı sorgulamaktan çok dramatizasyonla faili de mağduru da görünmezleştirdiğini söyledi.

DİSK Basın-İş, 10 Ekim Katliamı'nın medyada nasıl yer aldığına ilişkin medya analiz raporunu kamuoyuyla paylaştı. Yaklaşık bir yıldır süren çalışmanın ardından hazırlanan rapor, Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleşen basın toplantısnda açıklandı. Toplantıya DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ile çalışmada yer alan akademisyenlerden Tezcan Durna ile aynı zamanda gazetemiz yazarı olan Ceren Sözeri de katıldı. 

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile analiz çalışmasında yer alan akademisyenlerden Tezcan Durna ve Ceren Sözeri konuşmalar gerçekleştirdi. Eren, gazetecilerin bütün katliamları tanık olduğunu ancak birçok gazete ve televizyonun katliamları, katliamların arkasındaki nedenleri görmediğini ifade etti.  Bu medya analizinin 10 Ekim’de kimin neyi, nasıl gördüğünü ve görmediğini açıklamak için hazırladıklarını ifade eden Eren, çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti. 

MEDYADA 'MİLLİ BERABERLİK' MİSYONU

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Tezcan Durna, 7 Haziran seçimlerinden sonra özellikle muhaliflere yönelik artan bombalama, çatışma, linç ve dışlamanın tarihsel bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilecek 10 Ekim Ankara Katliamı’nı haberleştiren medyanın hali pür melalini deşifre etmek için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu analiz çalışması için A Haber, CNN Türk, Fox Tv, Kanal D, Kanal 24, Med Nuçe ve NTV’nin 10-11 Ekim günleri yaptıkları yayınlar ile Hürriyet, Star, Yeni Şafak, Zaman, Sabah, Cumhuriyet ve Özgür Gündem gazetelerinin incelendiğini kaydetti. Çalışma için ayrıca Roboski, Suruç ve 10 Ekim katliamlarına ilişkin köşe yazılarının da karşılaşmalı olarak analiz edildiğini ifade eden Durna, medyanın mağdura mikrofon uzatmak yerine “akredite” kaynaklara başvurup “devletini milletini seven gazeteci” gibi bir tanım geliştirdiğini ve olayı sorgulamaktan çok dramatizasyonla faili de mağduru da görünmezleştirdiğini söyledi. Durna, bu çalışma hazırlanırken bir yandan analiz edilen medya organlarının da arasında bulunduğu çok sayıda kanalın, gazetenin ve radyonun kapatıldığını hatırlattı. Kötü gidişata rağmen dayanışmaya vurgu yapan Durna son olarak “Enseyi karartmayalım” dedi.

Durna’nın ardından söz alan Ceren Sözeri, bu çalışmada ele aldığı Fox TV üzerine değerlendirmelerde bulundu. Medyanın 10 Ekim Katliamı sonrası “milli birlik ve beraberliğe çağrı yapma misyonu edindiğini” ifade eden Sözeri, Fox TV’nin 10 Ekim Katliamı’nı nasıl gördüğünü örneklerle açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım ve Kılıçdaroğlu’dan Şemdinli açıklaması

SONRAKİ HABER

TGS, 21. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...