09 Ekim 2016 10:54

Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde yerel ön seçimler yapıldı

Güney Donbass’ın iki de facto devlet yapılanmasından küçük olanı Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde (LNR) de ön yerel seçimler yapıldı.

Paylaş

Okay DEPREM
Lugansk

Praymeriz adıyla anılan ve başkent Lugansk ve ona bağlı iki yerleşim biriminde (Aleksandrovska ile Yubileynıy) yapılan yerel ön seçimlerde herhangi bir ihlal yapılmadığı ve ciddi bir problemin yaşanmadığı bildirildi Geçici Seçim Komisyonu (VrİK) tarafından. VrİK üyesi Vitaliy Sedıy, başşehrin 54 bölgesinin toplam 80 sandık noktasında oyların verildiği bilgisini paylaştı kamuoyu ile. Devlet başkanı İgor Platnitskiy’nin 2 Ekim öncesinde “eğitici” olarak nitelendirdiği seçimlerde, başta Lugansk’ın belediye başkanı olmak üzere, kent sovyeti, (konseyi) ilçe sovyetleri ile iki beldenin yerel Sovyetlerinin üyelerinin adayları belirlendi. LNR İç İşleri Bakanlığı’ndan 500 kişinin güvenlik önlemleri aldığı ve herhangi bir şikâyetin yaşanmadığı seçimlerde 30 No’lu sandıkta oyunu kullanan devlet başkanı Platnitskiy, “Barışın gelmesi, huzurlu bir hayat, emek dolu günlerimize dönmek, iyi ve güçlü bir ekonomi, çocuklarımızın mutluluğu ve de emekliler açısından tatmin edici maaşlar için” dilekleriyle vatandaşlık görevini yerine getirdi.

164 GAZETECİ VE 84 GÖZLEMCİ GÖREV YAPTI 

Uluslararası pek çok gözlemcinin hazır bulunduğu ve yabancı sayısız medya mensubunun takip ettiği 2 Ekim Seçimlerinde 60 binden fazla yetişkinin oy kullandığı bildirildi. VrİK Başkanı ve aynı zamanda LNR Adalet Bakanı Sergey Kozyakov “Halkımızın bizlerin istek ve duyurularına yanıt vermeye devam etmesi memnuniyet verici. Bundan dolayı da oy vermeye gelen tüm seçmenlere çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. Katılımın beklentilerinden yüksek olmasından da ayrıca sevinç duyduklarını vurgulayan Kozyakov, kurumlarının herhangi bir şikâyet almadıklarını sözlerine ekledi. Bütün kent, ilçe ve yerel Sovyetleri için toplam 234 adayın yarıştığı ön seçimlerde yerli ve yabancı basından akredite 164 gazeteci ve muhabirin, 17 ülkeden de 84 uluslar arası gözlemcinin seçimler öncesinde, oy verme günü ve sonuçların açıklandığı hafta içinde Lugansk’ta görev yaptığı açıklandı. Yabancı resmi gözlemcilerin geldiği ülkeler arasında İtalya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Rusya, Hindistan, İsrail, Polonya, Sırbistan, Finlandiya, Türkiye, Almanya ve Şili’nin olduğu ifade edildi yetkililer tarafından.   

SEÇİMLERİN YAPILMASI ASLINDA MİNSK MADDELERİ ARASINDAYDI 

Geçici Seçim Komisyonu, ön seçim listelerinde adları bulunanların sayısının yaklaşık iki katı kadar bir katılımın olduğunu ilan etti. Bu arada hatırlatmakta fayda var ki, LNR’de yerel seçimlerin yapılması II. Minsk Anlaşması’nın da önemli maddeleri arasındaydı. Ufak cumhuriyette 4 Temmuz tarihi itibariyle ilk kez yerel ön seçimlerin organize edilmesi kararı alınırken, sürecin başından itibaren Kiev yönetimi bir yanıyla seçimlerin düzenlenmesine kayıtsız gözükürken diğer yandan da ‘praymeriz’in uluslar arası planda gayri meşru olduğunu savunarak çeşitli yollarla engellemeye çalışıyordu.         
 

ÖNCEKİ HABER

Ankara katliamında hayatını kaybedenler Tarsus’ta anıldı

SONRAKİ HABER

Yıldırım ve Kılıçdaroğlu’dan Şemdinli açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...