08 Ekim 2016 17:02

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde ön yerel seçimler yapıldı 

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DNR) geçtiğimiz pazar günü ön yerel seçimler (praymeriz) beklenildiği gibi yüksek katılımla ve sorunsuz gerçekleşti. 

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Donbass’ın bağımsız yapılarından Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DNR) geçtiğimiz pazar günü ön yerel seçimler (praymeriz) beklenildiği gibi yüksek katılımla ve sorunsuz gerçekleşti. 

Başkent Donetsk ve çevresindeki birkaç yerleşim biriminde 2 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerde 350.000 kişinin oy kullandığı bildirildi. ‘Geçici Seçim Komisyonu’ (VrİK) Basın Ataşesi Oleg Balıkin’in aktardığı bilgilere göre oy kullanma süreci boyunca herhangi ciddi bir ihlal olayına rastlanmadı. Donetsk Belediye Başkanı için beş aday adayı, Kent Sovyeti’nin (konseyi) 64 sandalyesi için toplam 141 aday adayı ile ayrıca ilçe ve ufak yerleşim birimlerinin idari konsey üyelikleri için yüzlerce aday adayının yarıştığı oy verme süreci sabahtan akşama kadar aralıksız tam 12 saat sürdü. Toplamda 1098 adayın katıldığı praymeriz’de ViİK 600 bin seçmen bülteni dağıttığını duyurdu. II. Minsk Protokolü’nin ilgili anlaşmalarıyla çelişmeyen ön seçimlerin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat’nın (AGİT) standartlarına da uygun olarak organize edildiği açıklandı. 

SAVAŞTA EN ÇOK VURULAN İLÇELER REKOR ORANDA OY KULLANDI 

Donetsk ve çevresinde gerçekleşen ön seçimlerde katılımın en yüksek olduğu yerlerin, seçimlerde en fazla zarar gören ilçeler olduğu bilgisi paylaşıldı kamuoyu ile. Ukrayna güçlerinin iki seneden fazla bir süredir en fazla hedef aldıkları ve ateş hattına da en yakın yerleşim noktası konumundaki Petrovskiy İlçesi, seçim günü provokasyon niteliğinde uzaktan ağır silahlarla yer yer açılan ateşe rağmen çok yüksek oranda sandık başına gitme iradesini gösterdi. İlçenin özellikle “Trudovskiye” adlı semtinin bazı noktalarına yönelik oy kullanma günü sabah saatlerinden itibaren Ukrayna mevzilerinden ateş açılmaya başlandığı ifade edildi. Hem Güney Osetya gibi de facto bağımsız cumhuriyetlerden hem de İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen pek çok uluslar arası gözlemci ile yabancı basın muhabiri değişik sandık noktalarında, farklı ilçe ve beldelerde ön seçim sürecini takip etmeye çalıştı. 

SALT DONETSK’TE 208 SANDIKTA OY KULLANILDI  

DNR ön yerel seçimlerinin en sıra dışı özelliği; Sovyet döneminden gelen, oy kullanılan okul ve devlet dairelerinde yerel mini orkestraların canlı müzik çalması geleneği praymeriz günü de başşehrin birçok noktasında yaşatıldı. Hatırlatmakta fayda var ki, geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen ‘praymeriz’ 2016 yerel seçimlerinin birinci ve ön etabı olup, resmi ikinci ve nihai etabın ise yakın tarihlerde yapılması düşünülürken, tarihler ise halen belirsizliğini koruyor. Ön seçimlerdeki adaylar oldukça farklı meslek gruplarından ve sosyal tabakalardan gelirken; aralarında temel olarak doktorlar, kültür çalışanları, akademisyenler, pedagoglar, askerler ve maden işçilerinin yer aldığı görüldü. Sadece Donetsk şehrinde 208 sandık merkezi oluşturulurken, farklı ülkelerden gelen gözlemci sayısının onları bulduğu beyan edildi. Seçim sürecinin başından sonuna kadar bölgede bulunan İtalyan gazeteci, yazar ve sosyal aktivist Cülyetto Kiyeza, “Avrupa’ya aldırış etmeyin, kendi demokrasinizi inşa edin” diye konuşurken, ‘Batıda Donbass’taki durum ile alakalı olarak objektif haberciliğin fiilen bloke edildiğini’ vurguladı. Halk cumhuriyetlerinin Ukrayna ile yaşadıkları çatışmaya dair Batı ülkelerinden geçilen haberlerin neredeyse tümünün propagandif karakter taşıdığının altını çizen Kiyeza, Donbass’ta ifade özgürlüğünün olduğunu gördüğünü sözlerine ekledi.   
 

ÖNCEKİ HABER

Bandırma Devlet Hastanesi'nde yangın paniği

SONRAKİ HABER

115'inci haftada da hasta mahpuslar soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...