08 Ekim 2016 13:58

Antep’te İHD’den ‘OHAL’de insan hak ve özgürlükleri’ paneli

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesi “İnsan hak ve özgürlükleri ile OHAL’in siyasi ve hukuki değerlendirmeleri” başlıklı panel düzenledi. 

Paylaş

OHAL’de yaşanan hak ihlalleriyle birlikte, mücadele yöntemlerine de değinilen panelde, “AKP’nin OHAL sürecini muhalif sesleri susturmak için fırsata dönüştürdüğüne” dikkat çekildi. 

Duru Düğün Salonu’nda, Müslüm Kılıç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, panelist olarak HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve İHD Şube Sekreteri Avukat Yakup Koca söz aldı. 

‘HUKUK HERKESE LAZIM’

İlk panelist olarak söz alan Avukat Yakup Koca, hukuka tarihsel bir bakış getirerek, bağımsız yargının gerekliliğinin anlaşıldığı ilk toplumsal sözleşmelere kadar örnekler verdi. Verdiği örneklerle her dönemin güç ilişkilerine de değinen Koca, hukukun bağımsız olmasına duyulan ihtiyacı da bu örnekler üzerinden anlattı. Bütün bu dönemler boyunca insan hakları ve ihlallerine dair de önemli mücadeleler verildiğini anlatan Koca, “Bütün bu mücadelelerin temelinde de güçlü olanlar değil; ezilenler, mazlumlar, bunun böyle gidemeyeceğini söyleyip isyan edenler olmuştur” dedi. Tarihsel örnekleriyle hukukun herkese lazım olduğunu belirten Koca, OHAL ilanını da şu sözlerle anlattı: “Hükümet, ‘darbecilerle etkin mücadele’ gerekçesiyle OHAL ilan etmiştir. Fakat insanlar OHAL’in yargı denetiminden muaf olduğunu düşünmemelidir. OHAL’de de neler yapılabileceğini sınırlayan Anayasa maddeleri var.”

Hükümetin OHAL’i “muhalefeti bastırmak” üzere kullandığını belirten Koca, insanların haklarıyla ilgili neler yapabileceklerini bilmesinin önemine dikkat çekti. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi’nin ilk başvuru yeri olması gerektiğini belirten Koca “Anayasa Mahkemesi de kendi üyelerinin bile ihracında hukuktan sapmış olduğunu göstermiş olduğu için iç hukuk yollarının etkin çözüm için yetersiz olduğu görülmüştür. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri’ni (AİHM) bize ikinci bir kapı olarak açmış oluyor” dedi.

‘CİNNET TOPLUMU HALİNE GELDİK’

Koca’nın ardından söz alan Milletvekili Hüda Kaya, toplum olarak tam bir cinnet haline sürüklenildiğine dikkat çekti ve “Endişenin, birbirine tahammülsüzlüğün had safhada olduğu, insanların adeta cendereye sokulduğu bir dönemden geçiyoruz” ifadeleriyle “Cinnet toplumu haline geldik” dedi. İyi sayılabilecek kimi gelişmelere dahi sevinirken “Acaba bunun ardından nasıl bir felaket olacak” endişesini insanlara yaşattıklarını söyleyen Kaya, bugün sabah Ankara’da ve gün içerisinde Yüksekova’da yaşananların da “10 Ekim yıldönümü nedeniyle yapılacak olan anma ve etkinlikler öncesi korku salmak üzere” kullanıldığını belirtti. 

Temmuz 2015’ten itibaren yaşananların birbiriyle bağıntısına dikkat çeken Kaya, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Tüm bu yaşadıklarımız aslında iktidarın tek adam, ‘tek bayrak, tek ses, tek söz’ şiarıyla kurguladığı ve bunu sağlamak üzere hayata geçirdiği planlarının bir parçasıdır. Tespiti doğru yaparsak çözümü de sağlıklı koyabiliriz. Bütün bu planlara rağmen çıkan muhalif sesler ise onları çıldırtıyor. Bu nedenle daha çok saldırıyorlar.”

‘BU GELENEĞİN YETİŞTİRDİĞİ, YA ASKERİ YA SİYASİ IŞİD’TİR’

Kaya, “Konumuz her ne kadar OHAL ve bu kapsamda yaşanan hak ihlalleri olsa da bunların sahip olduğu zihniyeti de konuşmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi ve devam etti: “Bugüne kadar ilahiyat fakülteleri, imam hatipler ve din öğretilen ne kadar alan varsa hepsinde bugün iktidarda olan ‘dinci saltanatçı’ anlayış anlatılmıştır. Tüm bu alanlarda yıllarca bu zihniyet, bu gelenek öğretildi. Bu gelenek Muaviye’nin babasının da dahil olduğu ve o günden bugüne kadar gelen yüzyıllık bir gelenektir. Bu dinci geleneğin yetiştirdiği kişiler de ya askeri ya da siyasi IŞİD’tir. Bu yapıyı, nasıl zemin bulduğunu anlamak için bunları bilmemiz gerekiyor. Çünkü bu eğitimlerden geçen insanlar, dini bu sanıyorlar. Samimiyetle cihat yaptıklarına inanıyorlar.” (Antep/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'Ortak mücadele ile tüm saldırıları geri püskürteceğiz'

SONRAKİ HABER

Ankara katliamında hayatını kaybedenler Adana’da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...