08 Ekim 2016 13:24

TGS Genel Kurulu: Basın özgürlüğü için birlikte mücadele

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 21. Olağan Genel Kurulu, Burhan Felek Toplantı salonunda başladı. 

Paylaş

Konuk konuşmalarıyla başlayan genel kurulda basın özgürlüğü için birlikte mücadele vurgusu yapıldı. Tek listeyle yarın seçime gidilecek olan kurulda Genel Başkan Adayı İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş oldu. İlk günün ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, “Türkiye Gazeteciler Sendikası, halkın iradesinin hiçe sayılması ve demokrasinin rafa kaldırılması anlamına gelen darbe girişimlerine de, Olağanüstü Hal uygulamalarına da açık bir şekilde karşı durur” denildi. 

Sonuç bildirgesinde yer alan maddelerin bazıları şöyle:  

*Genel kurulumuz, çalışan ve işsiz tüm gazetecileri, kendilerine dayatılan iş yüküne, güvencesizliğe ve sömürüye karşı, örgütlü ve toplusözleşmeli bir çalışma düzeni için Türkiye Gazeteciler Sendikası çevresinde kenetlenmeye çağırır.

*Genel kurulu topladığımız günlerde Basın İlan Kurumu yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile haklarında dava açılan gazetecilerin çalışma hakkı adeta ellerinden alınmaktadır. Söz konusu değişiklik aynı zamanda iktidarın politikalarını eleştiren basın kuruluşlarının başında Demokles’in Kılıcı gibi sallanacaktır. Genel kurulumuz, medyayı ve gazetecileri otosansüre zorlayacak her türlü düzenlemeyi basın ve ifade özgürlüğüne karşı bir saldırı olarak görür, bu tür düzenlemelere karşı mücadele eder.

*Genel Kurulumuz, her ne sebeple olursa gazete, dergi, TV, radyo ve internet sitelerinin kapatılmasına karşı çıkar, aksine basın organlarının her koşulda yayın yapmasının yasal, anayasal ve fiili güvenceye alınması için mücadele eder. Genel kurulumuz, sarı basın kartları hukuksuz bir şekilde ellerinden alınan, iptal edilen üyeleriyle dayanışma duygularının altını çizer, medya organlarının kapatılması nedeniyle mağdur edilen üyelerinin yanında olduğunu bir kez daha beyan eder.

*Genel kurulumuz, gazetecilerin yaptıkları haberler ve politik tutumları gerekçe gösterilerek tutuklanmalarına istisnasız bir şekilde karşı çıkar, tutuklu gazetecilerin derhal ve koşulsuz şekilde salıverilmesi talebini bir kez daha güçlü bir şekilde ifade eder.

*Genel kurulumuz, savaş ve ölümlere karşı barışı ve barış dilini savunur, barış içinde bir Türkiye, barış içinde bir dünya talebini yüksek sesle dile getirir.

*Kadına ve LGBTİ bireylere yönelik ayrımcı söylemler hayatın her alanında devam ederken sendikamız cinsiyet ayrımcılığının, ayrımcı dilin ve şiddetin karşısında durur. 21. Olağan Genel Kurulumuz, kadınlara ve LGBTİ bireylere yönelik ayrımcı ve nefret içerikli söylemlerin kabul edilemez olduğunu belirtir, medyadaki cinsiyetçi dile ve nefret söylemine karşı mücadeleyi temel ilkeleri arasında gördüğünü bir kez daha vurgular. 

*Genel kurulumuz, basın özgürlüğü mücadelesinin gerçekten demokratik bir Türkiye ve emek mücadelesinden ayrı düşünülemeyeceğinin altını bir kez daha çizer, emek ve demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi için çağrı yapar. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen öğretmenlerin görevlerine iadesi için stant açtı

SONRAKİ HABER

Esenyalı Kadın Dayanışması Sennur Sezer’i andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa