08 Ekim 2016 11:08

Haziran’dan ‘Laikliği kazanacağız’ buluşması

Birleşik Haziran Hareketi'nin düzenlediği 'Laikliği Kazanacağız' forumunda söz alanlar gerçek bir laiklik için mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Paylaş

Birleşik Haziran Hareketi'nin Ankara'da düzenlediği “Laikliği Kazanacağız” forumunda söz alanlar gerçek bir laiklik için mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Birleşik Haziran Hareketi, Ankara'da Laikliği Kazanacağız Forumu gerçekleştirdi. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan forumda açılış konuşmasını yapan Korkut Boratav, “Türkiye’nin İslamcı faşizme sürüklenen dalgasını önleyebiliriz” dedi. Devrimcilere, sosyalistlere iş düştüğünün altını çizen Boratav, “Aydınlanmanın iki unsuru tam olarak bütünleşsin, dinci yobaz ve ortaçağ devlet unsurlarını tamamen temizleyelim. ‘Hilafet tartışılamaz’ , ‘Lozan tartışılamaz’ bunlar eski Ortaçağ ve Osmanlı’nın tasfiye aşamalarıdır.

Aydınlanmanın üçüncü ayağı olan paranın hegemonyasına karşı halk örgütlerinin özlemlerini ve programını temsil etmek ilerletmek ve onlara taşımayı üstlenen bir hareket olursak, Türkiye’nin İslamcı faşizme sürüklenen dalgasını önleyebiliriz” diye konuştu.

SINIFSAL BİR MÜCADELE ARACI OLARAK LAİKLİK

Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Gökhan Günaydın da, laikliğin dini insan vicdanına bırakan, dinin iktisadi ve siyasi etkilerini azaltmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan siyasi, ideolojik ve doğal olarak sınıfsal bir mücadele aracı olması gerektiğini söyledi. Demokrasi güçlerinin, sınıfsal karakterli bir itirazı beklemesi değil inşa etmesi gerektiğini ifade eden Günaydın, “Bunun yolu da, fabrikaya, tarlaya, üniversiteye, okullara, medyaya, sokaklara yeniden sahip olmaktan geçiyor” dedi.
Av. Gökçe Bolat ise, “OHAL koşullarında yargı bağımsızlığı tamamen ortadan kalktı. AKP’nin tavrına göre mahkeme kararları çıkıyor. Bank Asya’ya para yatıranlar dahi 17-25 Aralık öncesi sonrası diye ayrılıyor. Bu ayrımı yapan hakimler, savcılar değil, AKP’dir. Hukukun üstünlüğünü savunmaya bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.” diye konuştu.

Panelin ardından yapılan forumda çeşitli kurumlardan konuklar da konuşmalar yaptı.  

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Miting alanlarında, otobüs duraklarında, düğün evlerimizde canlarımızı yitirdik. Bu yaşananlar laikliği bitirmek içindir. TMMOB bilimin, laikliğin ve demokrasi mücadelesinin yanında saf tutmaya devam edecektir..

DİSK Sosyal İş Başkanı Metin Ebetürk: Laiklik işçiler için çok önemlidir. Laik olmayan yaşamın dini öğelere göre belirlenmesi işçileri böler. Laiklik işçi sınıfının birliği ve beraberliği açısından önemli bir rol oynar ve işçi sınıfının bölünmesini engeller.

Evrensel Gazetesi Muhabiri Birkan Bulut: Hayatın Sesi, İMC Televizyonunun da içinde olduğu televizyon ve radyoların kapatılması da laikliğe saldırının bir başka boyutudur. Çok sesliliğe, çok renkliliğe tahammülü olmayan AKP hayatın her alanında laiklik, özgürlük, demokrasi için mücadele edenlere saldırıyor.

Sesler Susturulamayacak İnisiyatifi’nden Yaşar Aydın: Kilit vurulan, mühürlenen, malları yağmalanan kanallar açılana kadar mücadele edeceğiz. Biz gazeteciler haber yaparken dahi iki haber kaynağına başvururuz. Laikliği kuracağız, özgür basını kuracağız. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

FABİSAD: Hoşçakal Gio...

SONRAKİ HABER

Yaşam savunucuları: Bukla bu maceradan vazgeç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...