08 Ekim 2016 09:54

Elma üreticisi fiyatlardan şikayetçi

Mersin'in Gülnar ilçesinde 17 bin dönüm bahçeden 35 bin ton elma yetiştiren üreticiler, üründen para kazanamamaktan dertli.

Paylaş

Mersin'in Gülnar ilçesinde 17 bin dönüm bahçeden 35 bin ton elma yetiştiren üreticiler, üründen para kazanamamaktan dertli.

Üreticiler birinci kalite elmanın kilosunun bile 50-60 kuruşu geçemediğini, dönüm başına ellerine geçen paranın 150 TL’ye yakın olduğunu bunun da ancak masrafları karşıladığını söyledi. 20 dönüm Elma Bahçesi Sahibi Ahmet Bahar, şeker oranı yüksek ve aroması güzel elma yetiştirmesine rağmen zarar ettiğini anlattı. Bu yıl piyasanın çok kötü olduğunu söyleyen Bahar, meyve suyu fabrikasının en küçük elmayı 10 kuruştan aldığını, pazara sürülen elmanın ise 25-30 kuruştan satıldığını, birinci kalite elmanın da 50-60 kuruşa alıcı bulabildiğini dile getirdi.

Bir dönümden 2.5 ton ürün alabildiklerini belirten Bahar, “Bunun hepsi birinci kalite olsa bile toplamda 125 TL para ediyor. Bu para ile bahçenin sürümü, budaması ve işçi ücretini bile karşılayamıyor. İşçiye verecek para bulamadığımız için çevre köylerdeki işçilerde zor durumdadır. Gülnar’a yakın olan Mut ve Karaman bölgesinin de aynı sıkıntı yaşanıyor. Üretici önünü göremiyor. Onun için soğuk hava deposuna ürün koymaya korkuyor” dedi.

Gülnar Ziraat Odası yetkilileri ise Gülnar’da yıllık 17 bin dönüm bahçeden 35 bin ton elma üretildiğini pazar ve fiyat sıkıntısı nedeniyle ürünlerin büyük çoğunluğunun soğuk hava depolarında saklandığını kaydetti. (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Halkevleri'nin 10 Ekim eylemine polis saldırdı: 11 gözaltı

SONRAKİ HABER

Kayyım, kendisini protesto eden emekçileri işten attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...