08 Ekim 2016 09:27

Katliamı engellemeyenler anmayı engelledi!

10 Ekim 2015'te istihbarata rağmen katliamı engellemeyen Emniyet, katliamın 1. yıl dönümündeki anmayı 'güvenlik' gerekçesiyle yasakladı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Birkan BULUT
Ankara

10 Ekim 2015'te barış mitinginde alınan istihbarata rağmen katliamı engellemeyen emniyet yetkilileri, katliamın birinci yıl dönümü yapılacak anmaları “güvenlik” gerekçesiyle yasakladı. Yasağa tepki gösteren 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Sadece barış, emek ve demokrasi diyenleri koruyamıyorlar. O zaman Meclis’i, sarayı nasıl koruyorlar? Bizi koruyamıyorlarsa, görevlerini bıraksınlar” dedi. Emek ve demokrasi güçleri yaptıkları toplantının ardından yasağa rağmen anma etkinliklerini duyurdukları gibi gerçekleştirme kararı aldı.

Ankara Tren Garı’nda gerçekleşecek 10 Ekim Katliamı anması, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından güvenlik gerekçe gösterilerek yasaklandı. Bir yıl önce gerçekleşecek barış mitingi öncesinde gelen istihbaratın emniyet tarafından değerlendirilmemesi 101 kişinin yaşamını yitirdiği katliama neden olmuştu. O dönem gerekli önlemleri almayan emniyet yetkilileri, katliamın yıl dönümünde yapılacak tüm anma etkinliklerini yasakladığını açıkladı.

10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliamın gerçekleştiği yerde yapılacak anmayı aylar öncesinden planladıklarını ve bunu herkesin bilmesine rağmen emniyetin “Güvenliğinizi sağlayamayız” manasına gelen açıklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Coşgun, “Sadece barış, emek ve demokrasi diyenleri koruyamıyorlar. O zaman Meclis’i, sarayı nasıl koruyorlar. Bizi koruyamıyorlarsa, görevlerini bıraksınlar, görevini yapabilecek insanlar oralara gelsin” diye konuştu.

‘ÖNLEM ALAMAYIZ GİBİ BİR GEREKÇE OLAMAZ’

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de Ankara Emniyeti’nin yasak kararını, “Alınan yasak kararı hukuki, ahlaki ve vicdani değildir. Ankara Emniyeti'nin akıl almaz gerekçeleri kabul edilemez. 10 Ekim aileleriyle beraber emniyetin bu kararını kınıyoruz. Kolluk istediği zaman istediği kişilerin güvenliğini sağlıyor. Bizim anmamızda da bunu sağlamalı ve görevini yerine getirmelidir. ‘Önlem alamayız’ demenin hiçbir gerekçesi olamaz” diye konuştu.

SORUMLULAR HÂLÂ HESAP VERMEDİ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bir yıl önce “Göz renklerimiz farklı da olsa, gözyaşlarımızın rengi aynıdır” diyerek işçileri mitinge çağırdıklarını söyledi. 10 Ekim katliamı ile ülkenin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına her köşesine acı düştüğünü ifade eden Beko, bir yıl geçmesine rağmen 10 Ekim katliamının ardından hiçbir sorumlunun mahkemelerde hesap vermediğini, tek bir kişinin bile istifa etmediği söyledi. Beko katliamın daha ilk yılında yapaılacak anmanın güvenlik gerekçesiyle yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir 'KCK' davası 14 Ekim'e ertelendi

SONRAKİ HABER

Halkevleri'nin 10 Ekim eylemine polis saldırdı: 11 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa