08 Ekim 2016 08:53

Mandalina işçisi sömürüden, üretici belirsizlikten şikayetçi

Mandalina hasadının başladığı Ege kentlerinde işçiler emek sömürüsünden, üreticiler ise belirsizlikten şikayetçi.

Paylaş

Mandalina hasadının başladığı Ege kentlerinde işçiler emek sömürüsünden, üreticiler ise savaş ve OHAL nedeniyle piyasalarda yaşanan belirsizlikten şikayetçi. Sonbahar mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte İzmir, Aydın, Balıkesir, Muğla başta olmak üzere Ege bölgesinde mandalina hasadı başladı. Süren savaş ve OHAL nedeniyle piyasalarda yaşanan belirsizlik üreticilerde zarar kaygılarını had safhaya çıkarırken, tarlada çalışan işçiler ise yeni bir sömürü yükü ile karşı karşıya kaldı.

15 SAATLİK EMEĞİN KARŞILIĞI 50 TL

Karaburun ilçesine bağlı Bozköy’de bulunan mandalina tarlalarında çalışan işçiler karşı karşıya kaldıkları sömürüden şikayetçi. Hiçbir sosyal güvenceleri olmayan işçiler, günde yaklaşık 15 saat 50 TL gibi bir para karşılığında ter döküyor. Mandalina tarlalarının şehir merkezine uzak olmasından kaynaklı işçiler genelde tarlalarda yatıp kalkarken, çalışma şartları nedeniyle çoğu işçi de sağlık sorunları yaşıyor. Tarlalarda çalışan çocuk işçiler de sömürü çarkının içinde.

‘EMEĞİMİZ SÖMÜRÜLÜYOR’

Yıllardır mandalina tarlasında çalışan Hakan Şentürk, mandalina toplarken genelde ellerini kestiklerini ancak kesiklere rağmen çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Sabah saat 06.00’da iş başı yaptıklarını belirten Şentürk, “Güneş altında, tozun toprağın içinde çalışıyoruz. Mecbur olduğumuzdan dolayı emeğimiz bu şekilde sömürülüyor. İş bitiminden sonra yaklaşık üç saat ürünleri yüklemek için uğraşıyoruz. Az bir ücretle her gün yaklaşık 15 saat çalışıyoruz” dedi.

Göktuğ Şentürk de, günde 6 kişi ile birlikte yaklaşık 2 ton mandalina topladıklarını ifade ederek, emeklerinin karşılığını alamadıklarından dolayı hayli öfkeli olduklarını söylüyor. Tarlada tozun toprağın içinde sağlıksız şartlarda yemek yaptıklarını belirten Şengül, mide rahatsızlıkları yaşadıklarını belirtti.

‘MANDALİNALARI ZARARINA VERECEĞİZ’

Tarla Sahibi Zeki Yüzgeç ise “Geçtiğimiz yıl ürün az olmasından kaynaklı fiyatlar oldukça iyiydi. Fakat bu yıl mandalina tarlalarında bolca ürün var. Ürünün bol olmasından kaynaklı mandalinanın kilosu geçen seneye oranla baya düştü. Hallere mandalinanın kilosunu toptan 90 kuruşa zararına verilirken marketler 3.5 TL’ye satacak. Bu fiyatta tarlalara harcadığımız masrafı dahi kurtarmaz” dedi.

‘SAVAŞ BİZİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRİYOR’

Fiyatlarının oldukça düşük olmasının üreticiyi ister istemez kaygılandırdığını vurgulayan Yüzgeç, “Bir diğer tedirginliğimiz ise Türkiye’de var olan OHAL. Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi çiftçiyi biraz sevindirse de Türkiye’de var olan savaş bizi iç piyasada çalışamaz hale getiriyor. Bu da bizde bir panik havası uyandırıyor” dedi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Külter'in açıklaması kayıt dışı gözaltının belgesidir

SONRAKİ HABER

Kömür ocağına işçi götüren otobüs devrildi: 41 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...