07 Ekim 2016 18:11

Sennur Sezer yaşadığı gibi yazdı, yazdığı gibi yaşadı

Şair Yazar Sennur Sezer'i 1 yıl önce bugün kaybetitk. Şairler, yazarlar, okurları ve dostları Sennur Sezer'i şiirleri ile andı.

Paylaş

Şair Yazar Sennur Sezer'i 1 yıl önce bugün kaybetitk. Şairler, yazarlar, okurları ve dostları Sennur Sezer'i şiirleri ile andı.  

Şair Yazar Sennur Sezer’i anmak ve ardından yazılanların derlendiği kitabı paylaşmak için Beyoğlu’da bulunan Mefisto Kitabevi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın, şairi yitirmemizin ardından yazılan yazıları derlediği “Sevdadır Kısaltan Geceyi” adlı kitabının da tanıtımı yapıldı. Kitapta Sennur Sezer’in ardından yazan yazarlar, şairler, birlikte çalıştıkları kültür emekçileri, işçiler, yoldaşları, emekçiler yer alıyor.

Etkinlikte Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, Evrensel Basım Yayın Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Adnan Özyalçıner, Gülce Başer, Gülsüm Cengiz, Betül Dünder, Arife Kalender, Gonca Özmen, Nur Saka ve Berrin Taş konuşmacı olarak katılıp Sennur Sezer’in şiirlerini okudu.  Etkinliğe ayrıca,  şairin hayattayken s sundugu 'maksat muhabbet' adlı programının yayınlandığı ve geçtiğimiz günlerde Başbakanlık talimatıyla kapatılan Hayatın Sesi TV Programcısı Ercüment Akdeniz, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da katıldı.

ŞU KARANLIK GÜNLERDE SENNUR SEZER'İ ANMAK...

Ayşen Güven'in moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte ilk sözü Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz aldı. Köz "Bu bir anma değil anımsama" diye başladığı sözlerine şöyle devam etti "Şu karanlık dönemlerde Sennur Sezer'in anımsanması gerektiğine inanıyoruz. Sennur Sezer'in şiiri yaşça benden büyük. Bazı şairler için şiirleri kol düğmesi, bir bronş gibi, bazı şairler için ise bir kazak, bir manto, zaman zaman  giyilen bir şeydir. Gerçek şairler için ise şiirleri bir ruhtur, tendir. Sennur Sezer şiir ruhunu sonsuzluğa gittikten sonra taşıdı. Vicdan ve insan; bu iki sözcük  Sennur Sezer şiirlerinde önemlidir. Sevdayla aşkla bu karanlık dönemler arınsın. Sennur Sezer'i 7 Ekim'de sonsuzluğa uğurlarken, insan doğar, yaşar ve ölür derler. Yalnız Sennur Sezer doğdu, büyüdü ve asla ölmeyecek. Sennur Sezer şiiriyle hayatın bütün alanına dokunan biriydi."

Sennur Sezer’in 49 yıllık hayat arkadaşı ve Yazar Adnan Özyalçıner ise Sezer’in kendisi için yazmış olduğu şiiri okudu.

'İŞÇİNİN EMEKÇİNİN ŞAİRİYDİ, ÖYLEYDİ, ÖYLE YAŞADI'

Evrensel Basım Yayım'dan Cavit Nacitarhan da Sezer için "İşçinin, emekçinin şairiydi, öyleydi öyle yaşadı. Hayatlarını yazdıkları insanların  hayatlarına dokundu. Grevlerde, grev çadırlarında sabahladı. Direnişlerde, her yerde onu gördük. Burada bulunan herkese Sennur abla değmiştir. İllaki bir şeyler katmıştır. Gerçekten karanlık dönemlerde bize hep yol gösterici oldu" dedi.

'MÜCADELE ARKADAŞIMDI'

Şair Yazar Gülsüm Cengiz de "Sennur ablasız bir yaşama ben kendimi alıştıramadım. Sennur Sezer benim için sadece Türkiye şiirinin en iyi şairlerinden biri değildi, o benim Sennur ablamdı, mücadele arkadaşımdı." diye konuştu.

YAZDIĞI GİBİ YAŞAYAN, YAŞADIĞI GİBİ YAZAN...

Cengiz konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Yaşamdan beslenen şiirler yazardı. Yazdığı  gibi yaşayan,  yaşadığı gibi yazan biriydi. Hayatı geniş bir perspektiften bakardı. Bu onun sosyalist  kimliğinden kaynaklıydı. Çok şey bize anlattı. Anlattıkları şeyler  arasında kadın sorunları vardı. Hala çok özlüyoruz, alışalamadık onun yokluğuna."

Şair Arife Kalender şairlerin son şiirlerinde ilk şiirlerine döndüğünü söyleyerek "Sennur Sezer'in ilk şiiri Gecekondu, son şiirine baktığımızda yine işçiyi, emekçiyi, yoksulu anlatıyor" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da işçi servisi devrildi: 1 ölü, 15 yaralı

SONRAKİ HABER

'Rusya ve Suriye hakkında savaş suçu soruşturması açılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...