07 Ekim 2016 17:24

Yüksek: Cezaevlerinde hak ihlalleri had safhada

Tahliye edilen DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, herkesi cezaevlerinde yaşanan sorunlara duyarlı olmaya davet etti.

Paylaş

Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nden tahliye olan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, herkesi cezaevlerinde yaşanan sorunlara duyarlı olmaya davet etti.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasında tahliye olmasının ardından tutuklu bulunduğu Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi'ne getirildi. Cezaevinde yapılan işlemlerinin ardından serbest bırakılan Yüksek'i, aralarında HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan ve Mahmut Toğrul'un bulunduğu yüzlerce kişi alkışlar eşliğinde karşıladı. Cezaevi önünde açıklama yapan Yüksek, Türkiye'nin çatışmalı bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, "Bu süreçte belediye başkanlarımız başta olmak üzere binlerce arkadaşımız hukuksuz bir şekilde tutuklandı" dedi. Kendisine tahliye kararırının olumlu olduğunu ancak onlarca arkadaşının halen tutuksuz bir şekilde cezaevinde olduğunu söyleyen Yüksek, "Türkiye'de iç barışın sağlanması ve toplumsal yeniden uzlaşmanın oluşabilmesi için cezaevinde olan binlerce arkadaşımızın bırakılması şarttır" dedi.

Bunun yanı sıra cezaevlerindeki durumun dışarıdan tahmin edilenin ötesinde olduğunu belirten Yüksek, "Özellikle Adana F Tipi Cezaevi'nde çok ciddi anlamda işkence ve keyfi uygulamalar var. Yani OHAL deyip her şeyi yapmayı kendilerine bir hak olarak görüyorlar. Birçok cezaevinde de aynı durumlarını yaşandığını biliyoruz" dedi. Herkesi cezaevlerinde yaşanan bu durumlara karşı duyarlı olmaya davet eden Yüksek, " Az önce çıktığım cezaevinde siyasi tutsaklar günde 4 kez eylem yapıyor. Herkes hak ihlalleri nedeniyle bir mücadele veriyor. OHAL nedeniyle siyasi tutsakların yaşanan bu durumları sineye çekmesi hak ihlallerini kabul etmesi söz konusu değil. Cezaevlerinde gerilim had safhadadır. Bu gerilim düşürülemezse, yakın süreçte uzlaşı çerçevesinde temel haklarımızın kullanımı gerçekleşmezse, cezaevlerinde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

Herkesi cezaevlerinde yaşananlara duyarlı olmaya çağıran Yüksek, kendisini karşılayanlara teşekkür etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İdlip ve Hama'da cihatçılar birbirine girdi

SONRAKİ HABER

Antalyaspor, Rıza Çalımbay'la anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa