07 Ekim 2016 14:15

Yarkadaş: Gazeteciler üzerinden topluma mesaj veriliyor

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 'Demokrasi Nöbeti'nde dün tutuklanan muhabirimiz Cemil Uğur'un kelepçeli fotoğrafını açtı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde düzenlenen “Demokrasi Nöbeti”ne katıldı.

Yarkadaş, “Demokrasi ve özgürlük için mücadele eden, bu yüzden iktidarın gadrine uğrayan tüm gazetecileri selamlıyorum’’ dedi.

Birkaç gün önce İMC TV, Hayatın Sesi TV ve birçok kanalın kapatıldığını hatırlatan Yarkadaş, “Kapatılan radyo ve televizyonların bir an önce yayına başlayabilmesi için gereken ne varsa yapacağız” ifadesini kullandı.

Yarkadaş konuşması sırasında tutuklanan Mersin Muhabirimiz Cemil Uğur’un fotoğrafını gösterdi.

Yarkadaş, şöyle konuştu: “Türkiye’de gazetecilik artık yapılamaz bir noktaya getiriliyor. Sadece Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan değil, ismini sıralamakla bitiremeyeceğiz birçok  arkadaşımız ve meslektaşımız da tehdit altında. Çok değil daha dün gece, Evrensel Gazetesi Muhabiri Cemil Uğur, örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Yaklaşık 16 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan, savcının itirazı üzerine yeniden tutuklanan Cemil Uğur, cezaevine götürülürken ters kelepçe takıldı. Ve Cemil Uğur’a vurulan kelepçe, teşhir edildi. Bunun adı topluma gözdağıdır. Tutuklanan her gazeteci, gözaltına alınan her yazar üzerinden topluma mesaj veriliyor. Çünkü; gazeteciler, sanatçılar aydınlar yazarlar susturulursa, toplumun da susacağını düşünüyor iktidar…”

HIRKA MÜCADELESİ

CHP’li Yarkadaş, ‘’dışarıdaki meslektaşlarımıza kelepçe vurulurken, içeridekiler ise günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanıyor’’ dedi. Yarkadaş, Yazar Aslı Erdoğan’ın ‘’hırka’’ giyebilmek için on beş ündür mücadele verdiğini belirterek: “Dışarıdaki arkadaşlarımıza ters kelepçe vuruluyor; içerideki meslektaşlarımız ise adeta işkence görüyor…  Cezaevi içinde cezaevi yaratılıyor. En temel insani ihtiyaçlar bile meslektaşlarımıza verilmiyor. Aslı Erdoğan, soğuyan havalar yüzünden bir süre önce hırka istedi… Aslı Erdoğan’ın hırkasını içeri sokabilmek için on beş gündür mücadele veriliyor… Aslı Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu boyun yastığı için, tam altı kurumla günlerdir yazışma yapılıyor. İçeride haksız yere tutulan yazarlar ve gazetecilerin günlük yaşamı da git gide zorlaşıyor.’’ dedi.

Kamuoyunun, yaşanan hak ihlallerine karşı duyarlı olması gerektiğini belirten Yarkadaş, konuşmasına şöyle devam etti:  

‘’Buradan kamuoyuna şu mesajı bir kez daha vermek istiyorum: Bir gazetecinin susturulması, bir gazetenin kapatılması, bir TV’nin yayınına son verilmesi; sadece bir kurumun ya da bir insanın susturulması demek değildir… Bir gazete ya da TV kapatılırsa, halkın haber alma hakkı engellenir. Halk, gerçekleri ve alternatif sesleri duyamadığı için, doğru kararlar vermekte zorlanır.

Demokrasi bir çoğulculuk rejimidir… Farklı seslerin susturulması, çoğulculuğu;  dolayısıyla demokrasiyi katleder.. Hükümet bugün Kanun Hükmünde Kararname adı altında Kıyım Hükmünde yayınlıyor. Bunlara fermanlar da diyebiliriz… Ama o fermanları yayınlayanlar bilsinler ki; tarihteki fermanlara ne olduysa, bugün yayınlananlar da aynı akıbeti yaşayacaktır… Toplum bu karanlık dönemi de mücadelesiyle aşacaktır…’’ (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya hava güçlerine Suriye'de 'süresiz' onay

SONRAKİ HABER

'Emekçilerin sesi olan Uğur'u serbest bırakın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...