07 Ekim 2016 12:13

Ev işi yapan kız çocukları yüzde 40 fazla çalışıyor

UNICEF, kız çocuklarının ücretsiz gündelik ev işleri için erkek çocuklarına oranla yüzde 40 daha fazla zaman harcadığını açıkladı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kız çocuklarının ücretsiz gündelik ev işleri için erkek çocuklarına oranla yüzde 40 daha fazla zaman harcadığını açıkladı.

UNICEF’in son raporuna göre, bu fark 160 milyon saate tekabül ediyor.

BBC’nin haberine göre rapor, kız çocuklarının iş yükünün de büyümeleriyle birlikte arttığını ortaya koydu. 5-9 yaş arası kızlar ev işleri için erkek çocuklara kıyasla yüzde 30 daha fazla zaman harcarken, 14 yaşında geldiklerinde bu oran yüzde 50’ye çıkıyor.

Her üç kızın ikisi yemek pişirme ve ev temizliği, neredeyse yarısı da su taşıma ve yakacak odun toplama gibi işlerde çalışıyor. Kızlar ayrıca çok göz önünde olmayan, çocuk ve yaşlı bakımı gibi işlerde de çalışıyorlar. Rapora göre 10-14 yaş arası kız çocukları arasında, en çok yorulanlar haftada 26 saat ev işleri ile ilgilenen Somalili kız çocukları. 

Şiddet, çocuk evlilikleri, kadın sünneti ve eğitim gibi konuları da içeren rapor, 11 Ekim BM Uluslararası Kız Çocukları Günü öncesi yayımlandı.

UNICEF’in Toplumsal Cinsiyet Baş Danışmanı Anju Malhotra, “Kızlar öğrenme, büyüme ve çocukluklarını yaşama açısından önemli fırsatlardan mahrum kalıyorlar. Çocuklar arasında emeğin eşitsiz dağılımı toplumsal cinsiyet kalıplarını devam ettiriyor. Kadın ve kız çocuklarına da kuşaklar boyu süren ağır yükler getiriyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazze ablukasına karşı gemi kaldıran kadınlara sınır dışı 

SONRAKİ HABER

‘Cemil haberden habere koşan bir gazetecidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...