07 Ekim 2016 12:03

BM'den Irak uyarısı: Toprak bütünlüğüne saygı gösterin

BM Türkiye’yi Başika’da askerlerin bulunması konusunda uyardı. BM, Türkiye’ye Irak’ın toprak büyünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Paylaş

Irak’ın, Başika’daki askeri varlığı konusunda Türkiye’yi işgalcilikle şikayet ettiği Birleşmiş Milletlerin Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Irak’a yönelik “Her türlü desteğin, bu ülkenin toprak bütünlüğüne ilişkin uluslararası hukuk ve ilkelere saygılı olması gerektiği”ni belirtti. Haq, “Genel sekreter, Türk Hükümetinin Irak’taki tüm faaliyetlerin Irak Hükümetinin tam onayıyla yapılmasını sağlayacağını umuyor” şeklinde konuştu.

Haq, Irak’ın Türkiye’nin ülkenin kuzeyindeki askeri varlığı ile ilgili olarak BM Güvenlik Konseyine acil toplantı çağrısında bulunmasının ardından New York’ta Rudaw’a verdiği demeçte “Irak’a verilecek her türlü destek, BM şartına, özellikle egemenlik, toprak bütünlüğü ve iç işlerine karışmama ilkelerine uymalı. Genel sekreter, Türk Hükümetinin Irak’taki tüm faaliyetlerin Irak Hükümetinin tam onayıyla yapılmasını sağlayacağını umuyor” dedi.

ÇURKİN, BMGK ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ

Rudaw İngilizce, bu konudaki haberinde Irak Dışişleri Bakanlığının geçen çarşamba günü resmen halen BMGK başkanlığını yürüten Rusya’nın Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin’e acil toplantı talebinde bulunduğuna dikkat çekti.

Vitali Çurkin, Rudaw’a yaptığı açıklamada Irak’ın Konseyin dikkatini çektiğini teyit ederken kendisinin Irak’ın talebi konusunda BMGK üyelerini bilgilendirdiğini de söyledi. Buna karşın Çurkin, Konsey’in nasıl hareket etmeyi planladığını söyleyemeyeceğini ifade etti.

Rudaw İngilizce haberinde “Rusya, BM’de Türk ordusunun Irak’tan çıkması yönünde güçlü çağrılar yapan tek ses idi. Ancak şimdi ne Rusya ne de ABD, Bağdat ile Ankara arasındaki meseleler konusunda taraf tutmaya hazır ve bunun yerine nötr kalmayı tercih ediyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: Musul operasyonu yerel güçlere bırakılmalı

SONRAKİ HABER

Putin 10 Ekim’de İstanbul’a geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...