07 Ekim 2016 11:20

Sancar: Gülen'i öven biri Darbe Komisyonu'na başkan olamaz

Darbe Araştırma Komisyonu'nun HDP'li üyesi Mithat Sancar, Gülen'i övmekle hatırlanan AKP'li Reşat Petek'in komisyon başkanı olmasını eleştirdi. 

Paylaş

Darbe girişiminin ardından Meclis'teki dört partinin önergesiyle kurulan araştırma komisyonu, kurulma kararı alındığı günden bu yana darbenin arka planının ortaya konulmayacağı endişesiyle ikinci kez toplanıyor.

Komisyon Başkanlığı'na AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek, Başkanvekili AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Sözcüsü AKP İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Katibi ise AKP Erzincan Milletvekili Serkan Bayram seçilmişti. 9 AKP'linin yer aldığı komisyonda 4 CHP'li, 1 MHP'li, 1 HDP'li milletvekili seçilmişti. Hem salt çoğunluğun AKP'de olması hem de komisyon başkanlığına seçilen Petek'in Gülen hakkındaki açıklamaları komisyonu daha da tartışır hale getirdi. Petek'in daha önce Gülen hakkında kullandığı övücü ifadeler komisyondaki muhalefet üyelerinin tepkisine neden olurken, bugünkü toplantıda bir kez daha Petek'in bu açıklamaları da gündeme gelecek.

HDP'li komisyon üyesi ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, DİHA'ya yaptığı açıklamada, ilk toplantıda CHP'lilerle birlikte komisyon divanının dört partinin temsilcilerinden oluşturulması önerisi de getirdiklerini belirterek, ancak bunun AKP'lilerce kabul edilmediğini söyledi.

'ÇALIŞMALARIN AKP'NİN TEZLERİNE ORTAK OLACAĞI ENDİŞESİ VAR'

Kendisinin dört parti olmasa da iktidar ve muhalefetin ortaklaşmasıyla kurulması gerektiğini önerdiğini hatırlatan Sancar, "Bunu da AKP'liler kabul etmedi. 15 kişilik komisyonun 9'su AKP'li salt çoğunluğu var. Divan tamamen AKP'li üyelerden oluşuyor. Böyle bir tutum çalışmalarını ciddiyetle yapacağı konusunda endişeler taşıyor. Çünkü komisyonun faaliyet konusunu büyük ölçüde divan belirliyor. Komisyon başkanı bu konuda önemli yetkilere sahip. Bunlar da AKP'den olunca komisyonun çalışmalarının da AKP'nin tezlerine destek olacağı konusunda çok ciddi endişeler var" diye konuştu.

Gülen'i övücü değerlendirmeleri olan Petek'in komisyon başkanı olmaması gerektiğini söyleyen Sancar, AKP'nin bu eleştirileri de dikkate almadığını ancak bugün toplanacak komisyonda yeniden bunu gündeme getireceklerini söyledi.

ENDİŞELER NELER?

Sancar, komisyonun darbe girişiminin perde arkasının aydınlatmayacağı ve oyalama komisyonu olacağı yönündeki endişelerini de paylaşarak, "Oylamadan çok AKP'nin tezlerini destekleyen sonuçları ortaya çıkaracak bir manipülatif çalışma yapma şüphesi var. Darbeye karşı herkes karşı dört parti zaten mutabık. Fakat ilişkiler ağının ne olduğu, darbe günü neler yaşandı. Siyasi ayağın kimlerden oluştuğu konusunda ciddi görüş farklılıkları var. AKP'nin tezleri konusunda çalışma yürütülürse bu komisyonun darbe girişimini ve bağlantılarını ortaya çıkarma konusunda endişelerimiz var" diye konuştu.

HDP olarak darbe girişiminin araştırılması konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Sancar, bu endişelerin somutlaşması ve sonuç alınamaması durumunda komisyon çalışmalarındaki dahiliyetlerini yeniden tartışabilecekleri söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

'Yaşıyorsak Borçluyuz'

SONRAKİ HABER

Komisyonda 'Yenikapı ruhu - nane ruhu- tuz ruhu' tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...