07 Ekim 2016 07:36

İHD: Suriyelilere dönük ırkçı saldırılar arttı

İHD Antep Şubesi son dönemlerde Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı yaklaşımlara dair vakalarda artış kaydedildiğini belirtti.

Paylaş

Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı on binlerce Suriyeli yerini yurdunu bırakarak Türkiye'ye geldi. Bu gelişler halen devam ederken, Suriyeli aileler çoğunlukla Antep, Urfa, Kilis ve Hatay gibi kentlere yerleşmelerinin yanı sıra ülkenin diğer kentlerine de gitmek zorunda kaldı.

Yerleştikleri kentlerde en zor işlerde neredeyse karın tokluğuna çalıştırılarak emekleri sömürülen Suriyelilerin yaşamlarını dahi tehdit eden en önemli sorun ise, maruz kaldıkları ırkçı yaklaşımlar. 

Suriyelilere dönük ırkçı tehdidin her geçen gün daha da büyüdüğü kentlerin başında ise Antep geliyor. Kentin birçok cadde ve sokağındaki duvarlara, üzerinde "Suriyeli göçmenler defolun", "Suriyeli Araplar defolun" ve "Suriyelileri istemiyoruz" gibi ifadelerin yer aldığı yazı ve afişlerin yapıştırılması, işin geldiği tehlikeli boyutu gözler önüne sermeye yetiyor

İHD Antep Şube Başkanı Ahmet Hartavi ise, kente son dönemde Suriyeli mültecilere dönük fiziki saldırı vakalarında artış kaydedildiğini paylaştı.

Irkçı yaklaşımların, insanlık suçu barındırdığını ifade eden Hartavi, bu tür saldırıların olabileceği yönünde daha önce uyarıda bulunduklarını ancak bir türlü gerekli önlemlerin alınıp, politikaların üretilmediğini ifade etti. Hartavi, ırkçı saldırıların önünün kesilmemesi halinde toplumsal kesimler arasında çatışmaların yaşanabileceği uyarısında da bulundu.

YARDIM YOK, IRKÇILIK VAR 

Yine gerek devlet yetkilileri gerekse de bizzat Cumhurbaşkanı tarafından Suriye'den gelen 3 milyon mültecinin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı yönündeki açıklamalarını doğruyu yansıtmadığını söyleyen Hartavi, tam aksine mültecilere karşı ırkçı yaklaşımların geliştirildiğine vurguladı.

'KENTİN CADDE VE SOKAKLARINA IRKÇI YAZILAR YAZILIYOR'

Hartavi, cadde ve sokaklara yapıştırılan yazı ve afişlere dikkat çekerek kentte mültecilere karşı bir tepkinin örgütlendirilmeye çalıştığının da altını çizdi. Sözkonusu yazı ve afişlerin kentin en işlek yerlerine, mobeselerin çok rahat görebileceği yerlere asıldığına işaret eden Hartavi, bunu yapanların istenmesi halinde rahat bir şekilde ortaya çıkarılabileceğini kaydetti. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK 

"Bu tür tepkilere karşı derhal önlem alınması gerekiyor. Geliştiği ve büyüdüğü oranda ciddi bir çatışma da yaşanır" diyen Hartavi, en yakın zamanda konu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

'SAVAŞTAN KAÇAN HALKA KUCAK AÇMALIYIZ'

Hartavi, insan hakları savunucuları olarak Dîloklulara da çağrıda bulundu. Suriye'den gelen mültecilerin mazlum halklar olduğunu ve savaştan dolayı kente zorunlu olarak geldiklerini dile getiren Hartavi, "Onların bizim tarafımızdan sahiplenilmesi gerektiğini, ötekileştirmekten çok topluma kazandırılması yönünde yaklaşmamız gerektiğini belirtiyoruz" diyerek kent halkına sağduyu çağrısında bulundu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Zimmetine geçirdiği 981 bin lirayla iddaa oynadı

SONRAKİ HABER

Murat Özyaşar serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...