07 Ekim 2016 06:34

Mülteciler: Ölülerimiz bile sahipsiz kalıyor

Suriye'de yaşadıkları savaş nedeniyle bir kışı daha naylon çadırlarda geçirecek olan mülteciler, ‘Ölülerimiz bile sahipsiz kalıyor’ dedi. 

Paylaş

Suriye'de yaşanan savaş nedeni yerlerinden yurtların göç ederek Adana'nın Merkez Yüreğir ilçesi Koza Mahallesi'ndeki boş arazilerde kurulan naylon çadırlara yerleşen mülteciler, zor koşullarda yaşamaya tutunmaya çalışıyor. Yaklaşık dört yıldır naylon çadırlarda kışı karışladıklarını belirten mülteciler, Türkiye'nin kendilerini vatandaş olarak kabul ettiğini ancak hiçbir hak tanımadığını söyledi.

'KİMSE BİZİ SORMUYOR'

Henüz 1 yaşında olan çocuğunun bir böbreğinin çalışmadığını ve imkânsızlıklar içinde onu hastanelerde gezdirdiğini söyleyen anne Selva Hısen, her şeyden önce ülkesine geri dönmek istediğini dile getiriyor. 3 yıldır çadırlarda yaşayan Hısen, hiç kimsenin kendilerini sormadığını ve burada ölülerinin bile sahipsiz kaldığını, devletin Suriyeli oldukları için kendilerine kapıları kapattığını ifade ediyor.

'SAVAŞ BİZİ TÜRKİYE'YE MUHTAÇ ETTİ'

Türkiye'de en kötü şartlarda yaşadıklarını aktaran Hısen, "Mülteciyiz ve bizi kullanmak istiyorlar, ne iş yaparsak yapalım çok az bir ücret ödüyorlar. Hepimiz isterdik memleketimizde olalım ama savaş bizi Türkiye'ye muhtaç etti. Elektrik ve su yok, çok zor durumlar yaşıyoruz. Kimliğimiz var ancak devlet kurumları bize bakmıyor" dedi. Suriye'de devam eden savaşa değinen Hısen, "Bu savaş Esat, DAİŞ ve Erdoğan tarafından yapılıyor, niye yapılıyor bilmiyorum. Ama onların değil bizim canımız yanıyor" ifadelerini kullandı.

'ZULÜM EDENLER ZULME UĞRAYACAK'

Suriye'de başlayan savaş ile birlikte 3 yıl önce Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan ve 3 yıldır çadırda yaşayan Muhammed Abbas ise, Suriye'ye gitmek istediklerini ancak orada devam eden bir savaşın olduğunu, halk olarak barış ve huzur istediklerini dile getirdi. Burada çadırlarda yaşamanın onları çok zorladığını aktaran Abbas, halka zulmedenlerin bir gün mutlaka zulme uğrayacağını ifade etti. 

'İNSANLIĞA MUHTAÇ KALDIK'

Kürt kadını olduğunu ve bununla gurur duyduğunu vurgulayan Şemse Hısen de, Kürtler başta olmak üzere bütün yoksul ve özgürlük için mücadele eden insanların devletler tarafından zulme uğradığını ifade ederek, savaştan kaçtıklarını ve burada insanlığa muhtaç olduklarını dile getirdi. Şemse, yıllardır çadırlarda yaşamak zorunda bırakıldıklarını belirterek, kış aylarının geldiğini ve ne yapacaklarını şaşırdıklarını aktardı. Geleceğe dair umutlarını yitirdiğini ifade eden Şemse,"Savaşın biteceğini sanmıyoruz, yıllardır bu savaş devam etmektedir. Burası terk edilmiş bir kamp gibidir. Evlerimiz, şehirlerimiz yok edildi" şeklinde konuştu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

ETHA muhabiri tutuklandı

SONRAKİ HABER

Kamuran Yüksek serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...