07 Ekim 2016 06:27

Kadın örgütleri: TV ve radyoların kapatılması büyük tehlike

KHK'lerle TV ve radyoların kapatılmasına kadın kurumları tepki gösterdi. 

Paylaş

Türkiye basını en karanlık dönemlerinden birini yaşıyor. OHAL kapsamında çıkartılan KHK'lerle birçok radyo ve televizyon kapatıldı. Polisler eşliğinde birçok gazeteci darp edilerek gözaltına alındı. Yaşanan hukuksuzluğa birçok kesimden tepkiler gelirken, kadın örgütleri, yaşanan süreci OHAL fırsatçılığı olarak değerlendirdi. 

'MUHALİF BASIN SUSTURULMAK İSTENİYOR'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Temsilcisi Ayşen Ece Kavas, TV ve radyoların kapatılmasını iktidarın kendine muhalefet eden kesimlerin sesini susturmaya yönelik olduğunu belirterek, "Darbeye karşı 'demokrasi' mücadelesi verenler bugün kendisi darbeyi gerçekleştiriyor. Baskın ve mühürlemeler ile savaş ortamını daha da yükseltiyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

'SAVAŞ DÖNEMİNDE KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR'

Kavas basına yönelik gerçekleştirilen darbenin direk olarak kadınları da hedef aldığına işaret ederek, "OHAL ve savaş döneminde, demokrasinin olmadığı ortamda kadın cinayetleri de artıyor. Örneğin bu ay 35 kadın katledildi. Bu veriler maalesef bu durumu ortaya koyuyor" diye konuştu.

'SESİMİZİ YÜKSELTİRSEK, İKTİDAR RAHAT HAREKET EDEMEZ'

Özellikle kadının sesi olan kanalların hedef alındığını da dile getiren Kavas, "Bu durum bizler için de büyük tehlikedir. Biz kadınlar yaşanılan bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız. Ne kadar sesimizi yükseltirsek iktidar rahat edemeyecektir" şeklinde konuştu.

'DAYANIŞMA İLE MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'

Ankara Kadın Platformu Üyesi Latife Kahya, hükümetin ve Saray'ın özgürlük hareketini yok etmek için başlattıkları saldırı sürecinde yarattıkları propaganda ile öfke dalgası yaratarak şoven atmosfer ortamında baskı tedbirlerini devreye soktuklarını belirtti.

Kahya, hükümetin çatışmalara ilişkin basının haberleri nasıl vermesi gerektiğine dair çıkardığı kararnamenin durumun somut örneği olduğuna işaret ederek, "Bir yandan askeri operasyonlar yaygınlaştırılarak sürdürülürken diğer yandan Kürt özgürlük hareketini yalnızlaştırma yönünde psikolojik savaş propagandasına hız verildi" dedi.

'SORUN KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜNDEN KAYNAKLANIYOR'

Başta medya olmak üzere, bütün psikolojik savaş aygıtlarını harekete geçirdiğine vurgu yapan Kahya, "Bütün acıların tezkereyle birlikte yaşanan sonu belirsiz savaş macerası çılgınlığı, Kürt sorunun çözümsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. Kürt sorunun eşitlikçi demokratik çözümü, Türklerin, Kürtlerin ve tüm halkların bu coğrafya da barış içinde birlikte bir hayat kurmalarının da biricik yoludur. Gazeteci ahlakı ve sorumluluğu savaşın değil, halkların barış içinde kardeşçe yaşayacakları bir geleceğin taşıyıcısı olmayı gerektirir. Bu vicdani ve ahlaki sorumluluğu taşıyan gazeteciler nerdesiniz?" diyerek bütün basını baskılara karşı durmaya çağırdı. 

'BASKILARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ'

Halkevi Kadın Sekreteri Gülşah Öztürk, OHAL fırsatçılığının devam ettiğine işaret ederek, "OHAL bahanesi ve KHK'larla eşitlikten, demokrasiden, laiklikten ve özgürlükten yana olan, her daim halktan yana mücadele halkın yanında olan ve umut olan TV ve radyo yayınlarına gerçekleştirilen saldırıların, kapatma kararlarının ve baskıların karşısındayız. Mücadeleyi dayanışma ile büyüteceğiz" dedi.

KADINLAR DİRENECEK'

Arap Alevi Kadınlardan Aktivist Pırıl Kurtdere ise iktidarın taraflı havuz medyası dışında yayın yapan ve halkın gerçekliğe ulaşmasını sağlayan özgür basına karşı uygulanan girişimleri kınadıklarını belirtti. Kurtdere, "Kendisine benzemeyene düşman olan Erk her alanda karşımızdadır. Bu erkin kadın üzerinden girişimlerini kadınlarca ortadan kaldırmak adına direneceğiz" diye konuştu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mülakat mağduru öğretmen tekstilde çalışıyor

SONRAKİ HABER

ETHA muhabiri tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...