07 Ekim 2016 06:14

Mülakat mağduru öğretmen tekstilde çalışıyor

Tekstil sektöründe çalışmak durumunda kalan mülakat mağduru öğretmen Mahmut Temel, mülakatta öğretmenlerin siyasi görüşlerinin sorulduğunu söyledi. 

Paylaş

15 Temmuz darbe girişimi sonrası atamalar için getirilen "mülakat zorunluluğu" sonucu öğretmenlerin puanları düşürülerek mağdur ediliyor. 29 Eylül'de açıklanan mülakat sonuçları için İl Milli Eğitim Müdürlüklerine yapılan itirazlar kimi illerde açıklanırken, İstanbul'dan yapılan itirazlar ise henüz açıklanmadı. 

İtiraz sonucunu bilmeden tercihte bulunmak durumunda kalan öğretmenlerden birisi de Mahmut Temel. Temel mülakatta yaşanan hukuksuzlukları anlattı.

ATANAMADIĞI İÇİN TEKSTİLDE ÇALIŞIYOR 

Temel, KPSS puanının 82 olmasına rağmen kendisine mülakatta 79 puan verildiğini anlattı. "Atamam kesin iken şu an şansım neredeyse hiç yok. Aradaki puan çok az gibi görünse de diğer illerdeki komisyonlarda 90-95 puanlar bolca verildi" diyen Temel, 82 puanla 210'uncu sırada iken şu an binlere gerilediğini söyledi. Temel, KPSS'den 82 puanı almak için yaşadıkları zorlukları ise şöyle anlattı: "O puanı almak için dershaneye gittim. Günlük 3 saatim yola gidiyordu. Hayatımı idame ettirmek için ise şu an tekstil sektöründe çalışıyorum" dedi.

'SONUCU BİLMEDEN TERCİHTE BULUNDUM'

29 Eylül'de açıklanan mülakat sonuçlarına itiraz etmek için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuran Temel, "İtirazlarımız henüz sonuçlanmadı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sonuç için başvurduğumda bana 'Git sana bu puanı veren kişileri bul' dediler. Ben de sonucu bilmeden tercihte bulundum" ifadelerini kullandı.

MÜLAKAT SORULARI

Mülakatta yaşadıklarını da anlatan Temel, mülakatta öğretmenlerin siyasi görüşlerinin sorulduğunu söyledi. Mülakatta öğretmen adaylarına, "Darbe hakkında ne düşünüyorsunuz?", "Darbe günü neredeydiniz?", "Gezi parkıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?", "Terör örgütlerini sayar mısınız?"; kadınlara ise, "Ne yemek yapabiliyorsunuz?" gibi sorularının sorulduğunu dile getiren Temel, "Bu sorularla insanların emekleri çalındı" dedi. 

'MADDİ BİR HATAYA RASTLANMAMIŞTIR'

Bazı illerde öğretmen adaylarının yaptığı itirazlarının karşısına "Maddi bir hataya rastlanmamıştır" şeklinde baştan savma notun düşüldüğünü aktaran Temel, itirazları yaparken maddi bir hesap hatası aramadıklarını, bunun yerine mülakatın hakkaniyeti ihlal ettiğine vurgu yapmak istediklerini kaydetti.

'DEVLET ELİYLE BİZE DARBE YAPILDI'

Mili Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz'ın "Öğretmen açığımız yoktur" ifadelerini değerlendiren Temel, Urfa’nın Siverek ilçesinde bir 140 kişilik bir ilkokulda bir tek "ücretli öğretmenin" çalıştığını hatırlattı. Temel, "Normalde Siverek'teki okula yaklaşık 30 öğrenciye bir öğretmen düşecek şekilde 4 öğretmen vermek gerekir. Biz burada emeğimizin karşılığını isterken oradaki çocuklar da öğretmen istiyor. Son birkaç aylık süreçte devlet eliyle bize darbe yapıldı. Psikolojik sağlığımız yerinde değil. Kime güveneceğimizi bilemiyoruz." dedi.

Temel, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (EĞİTİM SEN) mülakatın kaldırılması için dava açtığını, kendilerinin de haklarını mahkemeler yoluyla aramaya devam edeceğini ifade etti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosu yeni başkanını seçiyor

SONRAKİ HABER

Kadın örgütleri: TV ve radyoların kapatılması büyük tehlike

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...