07 Ekim 2016 00:32

Halk milisleri karargahında savaşın nabzı

Okay Deprem, Makyeevka'da Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin sınır hattının güvenliğinden sorumlu bir askeri birliği ziyaret etti.

Paylaş

Okay DEPREM
Makyeevka

Eylül ayı başında Donbass’taki halk cumhuriyetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında varılan ateşkesin üzerinden daha bir iki hafta geçmeden Kiev’e bağlı birlikler Donetsk ve Lugansk bölgelerini yeniden vurmaya, başlamışlardı. Bölge gene eli kulağında gerilimli bir döneme girerken, bu süreçte Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DNR) sınır hattının güvenliğinden ve aynı zamanda Makyeevka kentinin savunmasından sorumlu ufak bir askeri birliği ziyarete gitmeye karar veriyoruz. Makyeevka’nın “Krasnagvardeyskaya” (Kızıl Muhafızlar) otogarına gidiyoruz ilk olarak. Az sonra arabalarıyla gelen iki halk milisiyle birlikte, kuzeyde yer alan ‘Yasinovataya’ adlı küçük yerleşim birimi yönünde konumlu askeri karargaha doğru hareket ediyoruz. Burası DNR Ordusu bünyesindeki 11. alaya bağlı özerk bir piyade taburunun konuşlandığı, savaş öncesi ‘jek’ adı verilen eski bir muhtarlık binası. Savaşın henüz başlarında burayı ve etrafını bütünüyle bir askeri tesise dönüştürmüşler.
Ağır silahları saklamak ve talim yapmak amacıyla kullanılıyor    

KEPLERDE ORAK-ÇEKİÇ ROZETLERİ

Stalin devrinin ilk dönem iki katlı mütevazı konut binalarını andıran yapının çevresi siperlerle kaplıyken, pencere ve balkonlarında ise tepeleme kum torbaları yığılı. Yanımda bulunan birkaç yabancı basın mensubu ile beraber askeri komplekse adım atar atmaz, etrafta dağınık halde duran irili ufaklı ağır silahları fark ediyoruz. Bunlar da dahil olmak üzere genel olarak fotoğraf çekme talebimizi kırmıyorlar. Topu topu birkaç gün önce buranın birkaç yüz metre ötesine top ve tank mermilerinin düştüğünü söylediklerinde; bu ağır topların, havanların buradan mı atış yaptığını soruyoruz. Müstakil konutlarla, bahçeli evlerle kaplı semtin ortasında yer aldıklarından dolayı buradan ateş etmediklerini, burayı daha çok silah deposu ve talim sahası olarak kullandıklarını belirtiyorlar. Bunları taşımak suretiyle biraz ileriden karşı mevzileri vurduklarını aktarıyorlar. Aralarından birkaçının keplerinde orak-çekiç rozetleri takılı. Kollarında VV-MVD (iç içleri bakanlığı birlikleri) yazısının dikili olduğu armalar sırıtırken, göğüs ceplerinin üzerinde ise kan gruplarının yazılı olduğu fark ediliyor.

MARİUPOL İKİ AJAN NEDENİYLE HIZLA DÜŞMÜŞ

Sınırın sıfır noktasına doğru hareketlenmeden önce bizleri kumpanyalarını paylaşmaya davet ediyorlar. Sebze çorbası ve etli greçka (Ukrayna bulguru) eşliğinde bir yandan, etrafımızı saran beş-altı kadar DNR ordusu askerinin her biriyle teker teker söyleşiyoruz. Üzeri büyük bir bezle kaplanmış devasa topun hemen bitişiğinde, bahçede kurdukları üstü kapalı çardakta oturuyoruz. Genelde her birinin bir kod ismi var. ‘Tank’ lakaplı olan milis söze giriş yapıyor: ‘Meydan’daki (Kiev) milliyetçilerden farklı olarak buradakilerin uzunca süre ellerine silah almadıklarını hatırlattıktan sonra; Kırım’a kıyasla Donbass halkına kendi kaderini tayin hakkı, geleceğini seçme şansı tanınmadığı için ele silah aldıklarını’ anlatıyor. Ne kadardır savaştıklarını ve burada oldukları sorumu şöyle yanıtlıyor:
“Savaşın başından itibaren, somut olarak 11 Mayıs (2014) referandumundan beri. Mayıs ayı içerisinde çatışmalar Mariupol, Avdeyevka ve Maryinka yerleşim noktalarına sıçramıştı. Örneğin Mariupol’da (Eski Donetsk eyaletinin en büyük şehirlerinden. Şu an halen Ukrayna’nın kontrolünde) başlangıçta 50 halk milisi organize olmuştu. İkisi ajan çıktı ve Ukrayna birlikleri 48 kişinin yerlerini anında tespit etmek suretiyle, onların hepsini katledip Mariupol direnişini henüz başında yok etmeyi başardı.”

BİRİ MOSKOVA, DİĞERİ PESKİ; GERİ KALANI İSE  MAKYEEVKA’DAN

2.5 yıldır farklı cephelerde savaşıyorsunuz. Sizi en çok etkileyen muharebe hangisi oldu?
Özellikle Debaltsevo’daki tank savaşı. Oradaki tank birliği bünyesindeydim.

Çarpışırken yanı başınızda hiç arkadaşınızı kaybettiniz mi?   
Benim bölüğümde iki arkadaşım kayboldu. Diğeri: “Benim yanımdakilerden ise toplam yedi kişi yaşamını yitirdi.”
Burada bulunan onlarca askerin nere kökenli olduğunu merak ediyoruz. Çoğunluğu Makyeevkalıymış. Yalnız karargahtaki iki genç kadından birisi Peski köyündenmiş. Bizi otogardan alıp buraya getiren ve sınır hattına götürecek olanlardan birisi de Moskovalıymış. Aralarında Makyeevka’lı olan birisinin yakınlarda ailesi oturuyormuş ve haftada iki üç defa sadece birkaç saatliğine eşi ve çocuklarıyla bir araya gelebiliyormuş.

En sonki ateşkes hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ateşkes uzun sürmeyecek, tutmayacak bu maya gene. Çünkü gerçekçi değil.  

Kiev’e bağlı en yakın kuvvetler buraya kaç kilometre mesafede?
Adyeevka’da konuşlu olanlar. Yol üzerinden 24 kilometre. Kuş uçuşu ile 15 kilometre.

Son zamanlarda Ukrayna mevzilerinden toplarla, tanklarla yapılan seri atışlar hakkında neler söyleyeceksiniz?
17 kilometre kadar uzaklıktan yapılıyor bu atışlar. Ve bizim yarım kilometre ötemizdeki sivil yerleşim yerlerini defalarca hedef alıp vurdular.

Ukraynalı keskin nişancılar nasıl hareket ediyorlar, ne şekilde çalışıyorlar?
Cephe hattı boyunca ikili-üçlü veya üçlü-dörtlü gruplar halinde farklı noktalarda aynı anda ateş başlatıyorlar belli bir hedefe doğru. İki tarafın sneyperleri arasındaki açıklık kimi zaman 50 metreye kadar inebiliyor. Yani, müstakil evlerin bulunduğu bir mahalde, evlerin içerisine mevzilenip birbirlerine nişan alıyorlar.
Burada toplam 50 civarında savaşçı görev yapıyormuş. Zamanında hepsi de “Cumhuriyet Muhafızları”na bağlıyken sonradan bu gibi tüm özerk yapılanmalar; bütün alay, tümen, birlik ve gruplar ortak bir ordu çatısı altında toplanmışlar. “Batat” kod adlı bir başka milis devam ediyor: “Bu yılın başından itibaren, bilhassa mart ve nisan aylarında Ukrayna tarafından merkezinde bizim olduğumuz, 500 metre yarıçapındaki daire içerisinde onlarca eve top yağdırıldı.” Masada sonradan 21 yaşında olduğunu öğrendiğim oldukça genç bir kız oturuyor silahsız ancak askeri kıyafette. Onun da lakabı “Tilki”ymiş. O da Makyeevkalı ve hemşireymiş. Hatta şimdilerde uzaktan psikoloji okuyormuş yine kendi şehrinde.
Son olarak Moskova’dan gelip milislere katılan “Ujas” (korkunç) kod isimli asker çarpıcı açıklamaları ile söze giriyor: “Ukrayna birliklerinin konuşlu olduğu her temel müstahkem mevkide Amerikalı askeri yetkililer mevcut. Sahada gerçek anlamda savaşan Amerikan askeri neredeyse yok ancak Amerikalı subaylar “sovetnik” denilen danışman düzeyinde hemen her yerdeler.

Ukrayna Ordusu’nun uzun zamandır beklenen, tahmin edilen topyekün saldırısı olacak mı eninde sonunda, olursa ne zaman gerçekleşebilir gibi gözüküyor size?
Büyük ihtimalle bu kış olabilir. Ancak Ukrayna tarafı buna girişmeden önce, Rusya’nın bunun karşısında bir askeri tepki vermeyeceğinden emin olmak isteyecektir. Şu ana kadar buna cüret etmedilerse, yalnızca bu faktörden dolayıdır, yani bunu öngöremedikleri içindir.

Nedir bugün itibariyle Ukrayna ordusunun sayısal gücü?
Sadece Donetsk etrafında, çevresinde 150 bin küsur kişiler. DNR kuvvetleri ise 20 bin civarında değişiyor. Özetle arada inanılmaz, orantısız bir güç farkı mevcut. Öte yandan Ukrayna tarafının askeri araç, ağır silah ve mühimmat donanımında da bariz ve açık bir üstünlüğü var.

Peki, Ukrayna saflarında görev yapan gönüllü yabancı askerler hakkında neler diyeceksiniz?
En çok Gürcistan’dan, Polonya’dan ve Baltık ülkelerinden gelip de çatışmalara katılanlar var. Bunlara ilaveten bir de Çeçenler var tabii.

ÖNCEKİ HABER

Adnan Özyalçıner: Sennur’a yazdıklarım 'Sevdadandır'

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin Musul hayali krizi büyütüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...