06 Ekim 2016 18:27

Zorunlu fazla mesaiye kalmadılar, işten atıldılar

Kocaeli’nin Şekerpınar ilçesinde yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı Honda fabrikasında taşeron olarak çalışan 3 temizlik işçisi işten atıldı.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Kocaeli’nin Şekerpınar ilçesinde kurulu bulunan ve yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı Honda fabrikasında taşeron olarak çalışan 3 temizlik işçisi işten atıldı.

Zorunlu fazla mesaiye kalmadıkları gerekçesiyle işten atılan ve 10 yılı aşkın bir süredir Honda’da çalışan işçilere kıdem tazminatları de ödenmedi. İş Yasası’nın 252 maddesi ileri sürülerek işten atılan işçiler, işsizlik sigortasından da yararlanamıyor. Haksız yere işten atıldıklarını belirten işçiler, işe iade davası açtı.

Pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe 1.5 saat; cuma 2.5 saat, cumartesi ise 8 saat zorunlu mesaiye bırakılan işçilere de aynı zamanda mesai teminatı adı altında dilekçe imzalatılıyor.

Sendikanın bulunmadığı Japon sermayeli Honda’da ücret düşüklüğü nedeniyle işçiler zaten yıllardır mesaiye kalmak zorunda. 10 yıllık bir işçinin ücreti bile mesai ücretleri çıkarıldığı zaman asgari ücrete denk geliyor. Taşeron olarak çalışan işçiler kadrolu ve taşeron arasında uçurumlar olduğunu belirterek “Biz zaten her gün fabrikaya gittiğimizde ve yıllardır içeride çalışmamıza rağmen taşeron olarak dışarıda hissediyoruz kendimizi. Farklı iki dünya var ve kadrolu işçiler kötünün iyisi” dedi.

Öte yandan Renault ve Tofaş ile başlayan ‘Metal Fırtına’da da Honda işçileri de yemekhanelerde ve fabrika önünde açıklamalar yapmış ve ardından taleplerinin bir kısmı kabul edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş: Gazetecilere gözdağı süreci devam ediyor

SONRAKİ HABER

CHP'li Tüm: Hükümet kadro sözünü unuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...