06 Ekim 2016 15:25

HDP ve CHP'den iş cinayetleri için araştırma talebi

HDP ve CHP’li milletvekilleri iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP ve CHP’li milletvekilleri iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. 

Ertuğrul Kürkçü, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporuna göre 2016’nın ilk dokuz ayında 42’si çocuk olmak üzere en az 1421 işçinin can verdiğini belirterek “Düşük ücretler, 13-14 saate varan uzun çalışma koşulları, sosyal güvencelerden yoksunluk ve sağlıksız çalışma koşulları 10 milyonun üzerindeki çalışanı çepeçevre sarmış durumdadır. Toplumun başlıca üretici gücü, emekçi nüfus, küresel rekabette fiyat avantajını işçinin sırtından  sağlama ve daha yüksek bir hızla sermaye istifleme hedeflerine kurban edilmektedir” dedi. Kürkçü, 2016’da artma eğilimi gösteren işçi ölümlerinin nedenlerinin araştırılması ve ortadan kaldırılması amacıyla gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırması açılmasını istedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de “Toplu iş cinayetlerine de dönüşen iş kazaları ve meslek hastalıkları artmaktadır. Neoliberal serbestleştirme, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek, güvencesiz istihdam politikaları, çalışma koşullarının ağır oluşu, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdam, iş kazaları ve meslek hastalıklarının artmasına neden olan önemli etkenlerdir” dedi. 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası dahil yapılan değişikliklere rağmen sorunların artarak devam ettiğini ifade eden Gürer de Meclis araştırması talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

St. Pauli'den Deniz Naki'yle dayanışma

SONRAKİ HABER

3 tutuklu öğrenci tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...