06 Ekim 2016 14:55

Senkromeç işçisi hem patrona  hem sendikacılara öfkeli

Senkromeç'te işten çıkarılan 52 işçi fabrika önünde bir araya gelerek alacaklarının bir an önce ödenmesini istedi.

Paylaş

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Senkromeç fabrikasında 22 Eylül’de işten çıkarılan 52 işçi fabrika önünde bir araya gelerek alacaklarının bir an önce ödenmesini istedi.

Patronun yanı sıra, fabrikada örgütlü Birleşik Metal-İş İzmir Şube yönetimini de protesto eden işçiler, sendika yönetiminin kendilerine sahip çıkmadığını, sendika avukatlarının dahi dava açmaları için görevlendirilmediğini söyledi.

“Patronun tabiatında var işçiyi işten atmak. Burada tavır koyması, bunu engellemesi gereken sendikanın temsilcileridir. Oylarımızla seçilip işçi arkadaşlarını satanlar bunları anlamazlar. İnsanda önce mücadele azmi, yaptığı görevin sorumluluğu olacak” diyen işçiler, Senkromeç’ten geldiklerini söylediklerinde sendikanın örgütlü olduğu diğer işyerlerinde işe alınmadıkları bilgisini verdi. 

800 dolayında işçinin çalıştığı fabrikanın patronlarından Erdal Sıraçe geçtiğimiz günlerde intihar etmişti. Fabrikada üretim kısmen devam ederken, isçilerin 5 aydır ücretleri ödenmiyor. İşten çıkarmalar ekonomik sebeplere dayandırılırken işçilere hiçbir hak ödenmedi, herhangi bir bildirimde bulunulmadı. 

‘TİS MADDESİ İHLAL EDİLDİ’

Toplu İş Sözleşmesinde yer alan “Son giren ilk çıkar” maddesine aykırı davranıldığını belirten işçiler, atılanların eski işçiler olduğunu belirtti. Haklarını talep ettikleri için işten atıldıklarını belirten Senkromeç işçileri üye oldukları Birleşik Metal-İş Sendikası Şube yönetiminin kendilerine hiçbir destek sunmadığını, sendika avukatının dahi davalarına bakılması için görevlendirilmediğini belirtti. 

İşçiler ayrıca, sendikanın örgütlü olduğu diğer işyerlerinde yaptıkları başvurularda Senkromeç’ten geldikleri için işe alınmadıklarını dile getirdiler. 

Bugün öğle saatlerinde fabrika önüne gelen işçilerin avukatları patronla bir görüşme gerçekleştirdi. Patronun ödemeler için ocak ayına senet verme teklifini işçiler reddetti. 

Avukatlar yarın işçilerin alacaklarının tespiti için bir görüşme daha yapacak. 

Fabrika önünde bir araya gelen işçiler alkış ve sloganlarla hem fabrika yönetimine hem de şube yönetimine tepki gösterdi. İşçiler adına açıklama yapan Serkan Elibüyük, haklarını alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. 

‘TAVIR KOYMASI GEREKEN SENDİKADIR’

Elibüyük fabrika yönetimine, “Taleplerimiz kabul edilsin” çağrısında bulunurken, “Patronun tabiatında var işçiyi işten atmak. Burada tavır koyması, bunu engellemesi gereken sendikanın temsilcileridir. Oylarımızla seçilip işçi arkadaşlarını satanlar bunları anlamazlar. İnsanda önce mücadele azmi, yaptığı görevin sorumluluğu olacak” dedi.  

İşten atılanların tesadüfi olarak seçilmediğini belirten Elibüyük, “Bizim karşı olduğumuz sendika değil. Biz buradaki Şube Başkanı Ali Çeltek ve yönetimine karşıyız. Şube başkanı ağalık yapıyor. Ailelerin, yuvaların dağılmasını göze alıyor” dedi. İşçiler, ”Direne direne kazanacağız”, “İşçi burada Çeltek nerede” sloganlarını attı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MSC Medlog’da direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

St. Pauli'den Deniz Naki'yle dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...