06 Ekim 2016 12:16

Londralı eğitimciler, Türkiye’deki meslektaşlarına sahip çık

Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle Londra’da toplanan öğretmen örgütleri, Türkiye'deki meslektaşlarına sahip çıktı.

Paylaş

Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle Londra’da toplanan öğretmen örgütleri, Türkiye’deki gelişmeler konusunda kaygılı olduklarını ve ihraç edilen meslektaşlarının derhal sınıflarına dönmeleri gerektiği belirtti.

İngiltere Ulusal Öğretmenler Sendikası (NUT) tarafından organize edilen ve sendikanın merkez binasında gerçekleşen etkinliğe, Türkiye’den de Eğitim Sen davet edilmişti. Bu yıl 50’ncisi düzenlenen etkinlikte, Türkiye odak ülke olarak belirlenmesine rağmen Eğitim Sen üyeleri, yurt dışına çıkışlarına izni verilmemesinden dolayı katılamadılar. Eğitim Sen’in katılamaması üzerine, Londra’da öğretmenlik yapan, NUT Hackney Şube Sekreteri ve aynı zamanda Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) Sekreteri olan Oktay Şahbaz etkinliğe davet edildi. Burada konuşan Şahbaz, binlerce öğretmenin işlerinden ihraç edilmesinin tek sebebinin, eğitim emekçilerinin AKP ve Cumhurbaşkanının politikalarına destek vermemesi olduğunu söyledi. Uluslararası Af Örgütü İngiltere Direktörü Kate Allen de, 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de darbeden farksız uygulamaların olduğunu belirtti. Allen, Af Örgütünün bu gelişmeleri yakından takip edeceğini belirterek, saldırıların son bulmasını istedi.

‘HEM TÜRK HEM İNGİLİZ HÜKÜMETİNİ UYARIYORUZ’

Uluslararası Eğitim Merkezi Koordinatörü Nicolas Richards ise konuşmasında, dünyanın bir çok yerinde adaletsizlikler olduğunu, fakat Türkiye’deki adaletsizliklerin akıl almaz boyutlara ulaştığını belirterek dayanışma çağrısı yaptı. İngiltere Yüksek Öğrenim Öğretmenleri Sendikası (UCU) Başkanı Rob Goodfellow ise konuşmasında, Türkiye’deki akademisyenlerin barış istemelerinin işinden olmasına, hapse atılmasına sebep olduğunu belirterek, tek tek üniversitelerde hocalarla konuştuklarını ve Türkiye’deki akademisyenlere destek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Avrupa Öğretmenler Sendikaları Federasyonu Başkanı Christine Blower ise, İngiltere hükümetinin, Türkiye’deki uygulamalar karşısındaki sessizliğini eleştirdi. Basın üzerindeki baskılar ile Kürt halkının yok sayılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Blower, Türk hükümetinin baskıcı anlayışı ve İngiliz hükümetinin de sessiz kalmasını kınadığını söyledi.

Etkinlik sonrası Evrensel’e konuşan Blower, Hayatın Sesi televizyonunu yakından tanıdığını ve sadece Türkiye değil, İngiltere işçi sınıfının da sesi olduğunu belirterek, Hayatın Sesi’nin derhal yayınına geri dönmesi için hükümetin adım atmasını istedi. Blower, “Londra’da kaldığım mahallede bir kebap lokantası var. Burada çalışan işçiler beni Hayatın Sesi’nde gördüklerini bana söylüyorlardı” diyerek, Hayatın Sesi’nin susturulmaması gerektiğini belirtti. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yenibosna'da bombalı saldırı: 10 yaralı

SONRAKİ HABER

Dünya Öğretmenler Günü’nde 68 öğretmene soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa