06 Ekim 2016 11:17

Adliye önünde ‘Adalet ve özgürlük eylemi’ başladı

İHD, TİHV, İTO, KESK İstanbul Şubeleri, TGS, Basın-İş, OHAL,'le birlikte artan gözaltı ve tutuklamalara karşı “Adalet ve özgürlük' eylemi başlattı.

Paylaş

OHAL ile artan anti demokratik uygulamalar ve baskı ortamına dikkat çekmek ve hukuk dışı işleyişe son verilmesi talebiyle “Adalet ve Özgürlük Eylemi” başlatıldı. Demokrasi güçleri her Salı Çağlayan Adliyesi önünde eylem yapacak.

İHD, TİHV, İstanbul Tabip Odası, KESK İstanbul Şubeleri, TGS, DİSK Basın-İş, OHAL ile birlikte artan gözaltı ve tutuklamalara karşı Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde “Adalet ve özgürlük” eylemi başlattı. Açıklamaya SES, İMC TV, Özgür Radyo, ETHA, DİSK/Basın-İş ve çok sayıda gazeteci katıldı.

“Adalet ve özgürlük istiyoruz” pankartı açılan eylemde konuşan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, “100’ün üzerinde gazeteci tutuklu, aydınlar ve meslek örgütleri temsilcileri KHK’lerle hukuksuz bir biçimde işten atıldı. Gazete ve televizyon binaları basılıyor. Türkiye’de basın özgürlüğünün en dibindeyiz” dedi.

‘HER KOŞULDA SAĞLIK HİZMETİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İncilay Erdoğan, Gezi’de ilk yardım yapmalarından ötürü işten atıldıklarını ve davalar açıldığını hatırlatarak “Halkın sağlığından hayat kurtarmaktan vazgeçmeyeceğiz. KHK’lerle darbe yapılıyor. İşten çıkartılmamız sadece bizim sorunumuz değil, halkın sağlık hakkının da engellenmesidir. Biz her koşulda sağlık hizmeti vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘YİNE GELECEĞİZ’

Özgür Radyo Yayın Koordinatörü Derya Okatan, kapatılan basın kuruluşlarına değinerek “Bu uygulama hukuksuzdur. Biz bu yüzden kapılarımızı açmadık ve içeride darp edilerek gözaltına alındık. NTV’ye darbeciler nasıl girdiyse bizlere de öyle geldiler. Daha önce 5 kere kapatıldık ama her seferinde geri döndük, yine geleceğiz” dedi.

Çözüm sürecinin bitmesi ile baskıların yoğunlaştığına dikkat çeken Gazeteci Fehim Işık ise Özgür Gündem’le dayanışmak için genel yayın yönetmenliği yapanlara açılan davaları eleştirdi.

‘OHAL SÜRECİNDE HAK İHLALLERİ ARTTI’

Örgütler adına ortak açıklama yapan TGS Genel Başkanı Uğur Güç, OHAL KHK’lerinin meclisten geçmediğine dikkat çekerek “Usul, yer, süre ve sebep unsurları açısından irdelendiğinde bu haliyle hukuka uygun bir OHAL süreci bulunmamaktadır” dedi. OHAL sürecinde yaşanan hak ihlalerine dikkat çeken Güç, OHAL döneminde yaşananları rakamlarla açıkladı. Buna göre OHAL boyunca; 40 bin gözaltı, 20 bin tutuklama yapıldı. 80 bin çalışan açığa alındı. 45 gazete, 24 radyo, 18 televizyon, 15 dergi, 29 yayın evi, 3 haber ajansı kapatıldı. 100 gazeteci gözatına alındı, 37 gazeteci tutuklandı. Bugün itibari ile 93 gazeteci halen tutuklu. 28 belediyeye kayyım atandı. Bazı şehirlerde Kürt muhtarlar görevden alındı. Toplamında 154 basın kuruluşu kapatıldı. 3 binden fazla basın emekçisi işsiz bırakıldı. 

EYLEM HER HAFTA SALI GÜNLERİ TEKRARLANACAK

İşten çıkarılan basın emekçilerinin işlerinin iade edilmesini talep eden Uğur Güç, “Adalet ve Özgürlük” eylemlerini başlattıklarını açıkladı. Emek ve demokrasi güçleri, OHAL ile artan gözaltı ve tutuklamalara karşı her Salı Çağlayan Adliyesi önünde eylem yapacak. Uğur Güç, görülecek duruşmalara da katılma çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Matematikte FETÖ ayarı: 'F noktasından G noktasına' yasak

SONRAKİ HABER

Şimdilik tout va bien*, peki ya sonra?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...