06 Ekim 2016 09:59

Yıldırım'dan Irak’a: İleri geri konuşmak haddinize değil

BaşbakanYıldırım Irak'ın Başika'daki Türk askeri varlığını 'işgalci' olarak tanımlaması üzerine 'İleri geri konuşmak Irak'ın haddine değildir' dedi.

Paylaş

Irak Parlamentosu'nun Başika'daki Türk askeri varlığını "işgalci" olarak tanımlaması ve geri çekilmesi talebine karşılık, Başbakan Binali Yıldırım, "İleri geri konuşmak Irak'ın haddine değildir. Irak hükümeti ne söylerse söylesin, Türk varlığı orada kalmaya devam edecek" dedi.

9. Ticaret ve Sanayi Şurası kapsamında TOBB Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya katılan Başbakan Binali Yıldırım, özellikle Irak Hükümeti'nin Başika konusunda Türk askerini "işgalci" olarak tanımlamasına ve "bölgede Türk gücünü istemedikleri" yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. 

Başika konusunun Musul operasyonu öncesinde gündeme geldiğinin altını çizen Yıldırım, konuya ilişkin şunları söyledi: 

"Bu operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak Hükümeti'nden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. 63 ülkeden askeri unsur var Yeni Zelanda'dan bile var. Şimdi Türkiye ile 350 km'den fazla hududu olan, 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak'ta bugüne kadar hiçbir tedbir alınmazken ve 63 ülkeden burada terörle mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken, bunları bir kenara bırakıp Türkiye'nin buradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur. Irak Hükümeti ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ ile mücadele için bölge yapısının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir. Birçok ülke orada dolaşırken tarihi derinliğiyle bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek Irak hükümetinin haddi değildir."

Yakıp yıktıkları kentlerde konut inşa ettiklerini öne süren Yıldırım, "Bu illerde muazzam bir yeniden imar faaliyetine başladık. Yaralar süratle sarılıyor, hayat normale dönüyor. Esnafların gecikmiş borçları tekrar yapılandırıldı, yeniden işletme ihtiyacı olan krediler temin edildi. Bir yıl içerisinde en az 15 bin konut yapılacak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki cazibe merkezlerindeki yatırımları 140 milyar doları bulacak" diye konuştu. 

Yıldırım, bölgede ise PKK'ye desteğin düştüğünü ve vatandaşın kendileri ile işbirliği yaptığını da savundu. "Biz milletin dediğini yapmak zorundayız" diyen Yıldırım, darbe sonrasında hedeflerden birinin de Kürtler olduğunu, "Biz FETÖ'nün belini kırdık, şimdi bölücü terör örgütünün de belini kırıyoruz" sözleriyle ifade etti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan TV ve radyoların sesi Mecliste de kesilmek istendi

SONRAKİ HABER

Mersin’de çok sayıda gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...