05 Ekim 2016 17:05

Çavuşoğlu: Irak Meclisi, halkın tamamını temsil etmiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk askerinin Irak'taki varlığına karşı çıkan Irak Meclisi için 'Irak halkının tamamını temsil etmiyor' dedi.

Paylaş

Irak Meclisinin, TBMM'de kabul edilen tezkere doğrultusunda Türk askerlerinin Irak'ta kalma süresinin uzatılmasıyla ilgili kararı kabul etmediği yönündeki açıklamasına Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu'dan yanıt geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrasında "Musul'da DEAŞ'e karşı kapsamlı bir operasyon hazırlığı gündemdeyken Irak meclisinden Başika kampıyla ilgili bir açıklama geldi, bir karar alındı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Irak Meclisinin TBMM'de yenilenen teskerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptıkları açıklamayı iyi niyetli bulmuyoruz. Irak halkının tamamını temsil etmediğini çok iyi biliyoruz. Irak'ta konuşlanan ve Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını arttıran PKK'ya yönelikti. Bu son tezkerede DAEŞ de dahil edildi. Biz isteriz ki; Irak istikrarını ve güvenliğini sağlasın ve bu tür terör örgütlerini ülkesinde barındırmasın. Esasen Irak'ın içinde bulunduğu bu tablo maalesef bölgedeki ülkelerle olan ilişkilerini de etkiliyor. Maliki'nin mezhepçi politikaları Irak'taki tabloyu oluşturmuştur. Biz bu iç siyasetten kaynaklanan bu tür alınan kararların geçici olacağını düşünüyoruz ve bu düşüncelerimizi, bakanlığıma davet ettiğimiz Irak'ın Ankara Büyükelçisi ile de paylaştık. Irak'a nasıl baktığımızı bu vesileyle Irak Bağdat yönetimine de ulaştırdık. Bu düşüncelerimi esasen Venezuela'da görüştüğüm Irak Dış İşleri Bakanı Caferi ile de bir kere daha paylaşma fırsatı bulmuştum. Ama biz bunları aşacağımızı düşünüyoruz. İyi niyetli yaklaşımımızı, olumlu yaklaşımımızı ve çabalarımızı devam ettireceğiz" yanıtını verdi.

'ATEŞKES, REJİM VE ONU DESTEKLEYEN GÜÇLER TARAFINDAN İHLAL EDİLİYOR'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'de ateşkesle ilgili soruya şu şekilde yanıt verdi:

"Ateşkesle ilgili maalesef bugüne kadar çok toplantı yaptık. Bugün Sayın Kerry ile de ayaküstü son 2. görüşmemizde bunu değerlendirdik. Her seferinde kararlar aldık, her seferinde yol haritası belirledik, ama hiçbirinde de maalesef uygulamayı göremedik. Bu komisyonlara, bu toplantılara eş başkanlık yapan ülkeler var. Her seferinde ateşkesin rejim ve onu destekleyen güçler ya da ülkeler tarafından ihlal edildiği açıkça ortadadır. İnsani yardımlar konusunda maalesef Birleşmiş Milletler de, biz de başarısız olduk. Türkiye güçlü destek verdi; Birleşmiş Milletler konvoylarının bizim sınırımızdan diğer tarafa geçirilmesi ve yardımların koordinasyonu konusunda biz de üzerimize düşeni yaptık. Baktık bu çabalar sonuç vermiyor, bugün Kerry ile bunu değerlendirdik." 

'EN İYİ ÇÖZÜM, SİYASİ ÇÖZÜMDÜR'

Çavuşoğlu, Suriye'de çözüm konusunda "Sadece Amerika ve Rusya yok bu olayın içerisinde, başka ülkeler de var. Hepsiyle görüşmemiz gerekiyor. Hepsi yapıcı rol üstlenirse, gerçekten burada barışı tesis edebilir, siyasi dönüşümü sağlayabiliriz. En iyi çözüm siyasi çözümdür. İran'la son zamanlarda görüşüyoruz, Rusya ile ikili görüşmelerimiz, Katar'la Suudi Arabistan'la ve bölgedeki diğer ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Önemli aktörler olarak, gerçekten burada bir şeyler yapmamız lazım. Bu önümüze çıkan son fırsat olabilir, aksi takdirde burada sivil savaş, çatışmalar zulüm, ölümler uzun süre daha devam edebilir. Bunu mu tercih edeceğiz, bir çözümü mü? Tabii ki çözümü tercih ediyoruz" şeklinde konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Gazze'ye giden kadınları taşıyan gemiye müdahale etti

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Valiliği önündeki polislere ateş açıldı: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...