05 Ekim 2016 12:48

22 yıldır cezaevinde olan İlhan Çomak'a müebbet hapis cezası

22 yıldır tutuklu yargılanan İlhan Çomak'a 2000 yılında verilen müebbet hapis cezası onandı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

AİHM'nin hakkındaki hükmü bozarak yeniden yargılama kararı vermesine rağmen 22 yıldır tutuklu yargılanan İlhan Çomak’ın karar duruşması görüldü. Yeniden yargılama kapsamında görülen davada mahkeme, 2000 yılında Yargıtay tarafından verilerek kesinleşen müebbet hapis cezasını onadı. 

1994 yılında İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde okurken 21 yaşında 'Örgüt adına orman yakma' ve 'Bölücü faaliyette bulunma' iddiasıyla tutuklanan ve 22 yıldır cezaevinde tutulan İlhan Çomak davasının karar duruşması İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çomak'ın SEGBİS'le katıldığı duruşmayı Çomak ailesi, avukatları, HDP Milletvekilleri Erdal Ataş, Filiz Kerestecioğlu, EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, sanatçı Ferhat Tunç'un yanı sıra çok sayıda insan hak savunucusu ile İngiltere Barosu'ndan temsilciler izledi. 

'ÇOMAK'IN YENİDEN YARGILANMA SÜRECİ HUKUK GARABETİ'

22 yıldır tutuklu yargılanan İlhan Çomak, duruşmaya SEGBİS'le katıldı. Sözleri sorulan İlhan Çomak, "Avukatların verecekleri beyanlara katılıyorum" dedi. 
Yargılama sürecini anlatarak esasa ilişkin savunmasını yapan Avukat Several Ballıkaya, Çomak dosyasında çok sayıda hukuka aykırılık olduğunu söyledi. Ballıkaya, "AİHM kararından sonra uygulanan yeniden yargılama süreci bir hukuk garabetidir. Çomak'ın yeniden yargılama süreci tek başına AİHM'e taşınsa yine bir ihlal kararı çıkar" dedi. Ballıkaya, Çomak'ın 30 yıl cezaevinde yattığının göz önüne alınarak beraat kararı verilmesini talep etti. Ballıkaya, ceza verilecekse bile infazın ertelenmesini talep etti. 

YENİDEN DEĞİL FOTOKOPİ YARGILAMA YAPILIYOR'

Ballıkaya'nın ardından Avukat Fırat Aydınkaya savunma yaptı. Aydınkaya, yeniden yargılamayı yapacak olanın mahkemeler olduğunu belirterek "Hukuku üretenler yasa koyucular değil, hukuku ve kanunları yürütenlerdir" dedi. Yeniden yargılamaların eskisinden tamamen bağımsız yapılması yönündeki  Yargıtay kararını hatırlatan Aydınkaya, "Heyetten beklentimiz infaz da dahil önceki yargılama sürecini askıya almasıydı" diye konuştu. 2007 yılından beri Çomak'ı yargılayan mahkeme heyetlerindeki hakimlerin darbeci diye gözaltına alındığını kaydeden Aydınkaya, Adalet Bakanlığının, darbe şüphesiyle gözaltına alınan hakimlerin baktığı davalarla ilgili AYM'ye gidilebileceği yönündeki açıklamasını hatırlattı. Aydınkaya,  "Neredeyse yeniden yargılamanın yeniden yargılamasını isteyeceğiz. Yeniden yargılama yaparken de müvekkile sakıncalı sanık muamelesi yapıldı, bir ön yargı söz konusu. Bu sebeple heyetinizin yaptığı yeniden yargılama adil değil. Eski hükümün geçerli olması sebebiyle yeniden yargılama değil, fotokopi yargılama yapılıyor" diyerek yeniden yargılamanın yeniden yargılanmasını isteyeceklerini söyledi. Aydınkaya, Çomak'ın beraatini talep etti. 
Son olarak savunma yapan Avukat Hüseyin Boğatekin, mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığını ifade etti. 

AVUKATLARA SON SÖZ HAKKI BİLE VERİLMEDİ

Çomak'ın karar duruşmasında mahkeme heyeti savunmayı 3 avukatla sınırlamak istedi. Bunun üzerine davaya müdahil olan diğer avukatlar da duruma itiraz ederek son duruşma olduğu için savunma yapmak istedi. Mahkeme, avukatların savunma yapmalarına ilişkin talebi reddetti. Heyetin kararına itiraz eden avukat Sinan Zincir, "Sömürge hukuku uyguluyorsunuz, davayı yönetemiyorsunuz. Elinizi davadan çekin" dedi. Zincir'in beyanı tutanağa dönüştürüldü. 
Son sözü sorulan Çomak, "Adil davranmadığınız için herhangi bir beyanda bulunmayacağım" dedi. Çomak'ın beyanından sonra usulen avukatlara son söz hakkı vermesi gereken mahkeme heyeti, avukatların söz hakkını da gasbetti. 
Kararın açıklanmasının ardından Çomak'ın babası İbrahim Çomak, "Böyle adalet batsın. Çamur adalet. Adalet bir gün herkese lazım olacak" diye tepki gösterdi.
{{291277}}

HDP'Lİ KERESTECİOĞLU: SARAYDAN HUKUK ÇIKMADI

Çağlayan Adliyesi önünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Burası Adalet Sarayı olduğu için yine Saray'dan hukuk çıkmadı" diyerek başladığı konuşmasına "Hukuk Saray'a bağlı" dedi. "Hukuk biat etmiş" diyen Kerestecioğlu, "direne direne kazanacağız" diye konuştu. "Kürt halkının yıllarını, hayatlarını çalmak istiyorlar" diye devam eden Kerestecioğlu, "Bu ülkeyi umutsuzluk bataklığına çevirmek istiyorlar. Umutsuz olmayacağız. Her şeye rağmen dik olacağız, dik olmaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman yılmayacağız" dedi. 

AV. OWEN: TÜRKİYE'NİN BU KADAR KARANLIK OLDUĞUNA TANIKLIK ETMEMİŞTİM

Duruşmayı takip eden İngiltere Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Av. Margaret Owen ise, "Türkiye'nin bu kadar karanlık olduğuna hiç tanıklık etmemiştim. Bugün duruşma salonunda gördüklerime inanamıyorum. Bu genç şairi 20 yıl cezaevinde tutarak hayatını çaldılar. Dünyaya güzel katkılar sunmasına engel oldular. Tek başıma da burada olsam bu durumu ve kararı İngiltere'de, Avrupa'da duyuracağım." diyerek desteğini sundu.

ÖNCEKİ HABER

Rüzgar Çetin'e yurt dışına çıkış yasağı konuldu

SONRAKİ HABER

Mülakatlardaki hangi soru öğretmenlik mesleğiyle ilgili?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...