18 Mayıs 2012 12:42

Türkiye büyük tepkiyi söndürme çabasında

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü George Little, Wall Street Journal gazetesinin Roboski katliamında ilk istihbaratın ABD tarafından verildiği yönündeki habere ilişkin "Basına sızdırmalar ne yazık ki olabilir" derken bu tür haberlerin Türkiye ile ilişkilerini bozmayacağını da söyledi. Öte yandan dün TSK'nın haberi yala

Türkiye büyük tepkiyi söndürme çabasında
Paylaş

ABD Savunma Bakanlığı-Pentagon Uludere iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Pentagon sözcüsü George Little tarafından yapılan açıklamada Uludere saldırısının ABD'nin verdiği istihbaratla yapıldığına yönelik iddiaların Türkiye ile ilişkileri bozmayacağı belirtildi. Pentagon yetkilisi, bir gazetecinin 'Haber sızdırma olabilir mi?' sorusuna "Bu haberin nereden geldiğini bilmiyorum. İstihbarat konusunda yorum yapmayacağım. Sızdırmalar olur mu? Ne yazık ki olur" yanıtını verdi. Pentagon sözcüsü George Little, Türkiye ile ABD arasında kalıcı ve çok güçlü askeri ilişkiler bulunduğunu PKK’yle mücadele konusunda Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Wall Street Journal Gazetesi'nde yer alan 'Uludere olayında istihbarat ABD'den geldi' haberine ilişkin, TSK'dan yapılan açıklamada 'İstihbarat Türkiye'ye ait İnsansız Hava Aracı ile yapıldı' denilmişti.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve "TSK'ya güvenmek, inanmak lazım” demişti. (HABER MERKEZİ)


WSJ TSK'NIN AÇIKLAMASINI DEĞERLENDİRDİ

Wall Street Journal Gazetesi ise bu gelişmeleri "Türkiye büyük tepkiyi söndürmeye çalışıyor" şeklinde yorumladı.

Wall Street Journal, Genelkurmay açıklamasının tam metnini yansıttığı haberinde TSK’nın, Uludere operasyonunun yapılmasına yol açan ilk istihbarat görüntülerinin, Türk insansız hava araçlarınca sağlandığını söyleyerek “ABD’li insansız bir aracın oynadığı rolünü anlatan bir Wall Street Journal haberinin tetiklediği büyük tepkileri durdurmak istedi” diye yazdı.

ABD’li gazete, ilk haberini dayandırdığı Pentagon raporu için “Pentagon’un değerlendirmesi, sadece Predator’un oynadığı rolünü tarif ediyor, Türkiye’nin konvoyu izlemiş olup olamayacağı konusunu ise ele almıyor” diye yazdı. Genelkurmay açıklamasında ABD’nin rolünden hiç söz edilmediğine dikkat çeken WSJ, Türkiye’nin askeri ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin daha önce istihbaratın sadece iç kaynaklardan geldiğini söylediklerini belirtti. Perşembe günü Washington’da ABD askeri yetkililerinin, baskın sonrası Pentagon raporunun içeriğini bir kez daha tekrarlarken, raporun Predator’un rolüne odaklandığına işaret ettiklerini kaydetti. WSJ, ilk haberinde operasyon öncesi Türkiye’ye ait Heron araçlarını duyduklarını söyleyen tanıklara da gönderme yapıldığını anımsattıktan sonra şöyle devam etti:

TÜRKİYE, ABD’YE DAYANMIŞ GİBİ GÖRÜNMEK İSTEMİYOR

“Mesele, Washington ve Ankara için hassas bir konudur. Türkiye, ABD’ye dayandığı gibi görünmek istemiyor. Türkiye’ye insansız araçlar satışı da, teknolojinin yayılması ve Türkiye’nin bir operasyonun ne zaman yapılacağı kararına ilişkin standartları ile ilgili kaygı duyan kilit Kongre üyelerinin muhalefetiyle karşı karşıya.” WSJ, 34 sivilin ölümüne neden olan 28 Aralık’taki bombalama için de “Türkiye’nin, 30 yıldır devam eden Kürt ayrılıkçılarla ihtilafta en ağır sivil kaybı anlamına geliyor. Ölümler, ülke çapında protestoları tetikledi ve hala sonuçlanmayan soruşturmaların açılmasına neden oldu. Journal’ın haberi, bombalı baskına ilişkin ulusal çaptaki tartışmayı yeniden alevlendirirken muhalefet politikacıları da, hükümeti, ne olduğunu açıklığa kavuşturmaya çağırdı” diye yazdı. Pentagon sözcüsü George Little’nin de Uludere olayını ele almak istemediği, Türkiye’yi önemli bir müttefik olarak nitelediği ve Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söylediği kaydedilen haberde ABD’li askeri yetkililere dayanarak, Uludere olayına ilişkin iki rapor hazırlandığını, ikinci raporun daha ayrıntılı olduğunu belirtilerek şöyle denildi: “(İkinci rapor) Predator’un, kontrolündeki Amerikalılar konvoyun Türk sınırına doğru yürüdüğünü testip ettiklerinde, Iraklı-Türk sınını boyunca sekiz saatlık bir keşif yaptığını söylüyordu. Rapor, tespitin hangi saatte yapıldığını yada Predator’un ne kadar uzun bir süre keşif yaptığını söylemiyor.” WSJ, Ankara’daki ortak istihbarat birimindeki Amerikan subayların, tespit edilen aktiviteyi Türk muhataplarına bildirdiklerine dikkat çekerek “O zaman Türk subayları, Amerikalıları, insansız aracı, başka bir ‘alan’a uçurmaya yönelterek konvoy üzerindeki hava sahası boşalttılar. ABD yetkilileri, Türkler operasyonu başlattıkları zaman ABD’li aracın bölgede olmadığını ifade ettiler” sözlerini ekledi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Sefer Selvi'den Penguen'e destek

SONRAKİ HABER

İşte Devlet Tiyatrolarını kapatma senaryoları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...