05 Ekim 2016 00:40

Dünyanın ilk şoförü Bertha Ödülü 128 yıl sonra verildi

Bertha, dünyanın ilk kadın şoförü olarak geçtiğimiz günlerde otomotiv dünyasının onur tablosuna kabul edildi.

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

"Bütün başarılı erkeklerin arkasında bir kadın vardır”. Kadının bütün özgürlüklerini alıp onu adeta bir köle gibi erkeğin arkasına atan toplumsal düzen, bunu büyük bir erdemmiş gibi sunmayı da ‘başarır’. Çoook eski zamanlardan günümüze erkeğin arkasına atılmış olduğu halde cevheri söndürülememiş binlerce kadın öyküsü birikti insanlık hafızasında. Bunlardan biri de Bertha Benz.

Bertha, dünyanın ilk kadın şoförü olarak geçtiğimiz günlerde otomotiv dünyasının onur tablosuna kabul edildi. Dünyanın ilk otomobilini icat eden Carl Benz’in eşi Berta, 1888 yılında iki çocuğuyla bindiği üç tekerlekli araçla annesinin evine doğru çıktığı yola motorlu taşıtların geleceğini dizdi. Tam 128 yıl bir erkeğin arkasında parlamak... Kör olan toplumsal düzen ancak görebildi ve ödüllendirdi. İşte Bertha’nın hikayesi...

KENDİSİNE KALAN MİRASI OTOMOBİLE HARCADI

Dünyanın ilk kadın şoförü Bertha Benz, 1849 yılında varlıklı bir ailenin kızı olarak doğdu. Teknik konulara meraklı Bertha, kadınların yüksek öğrenim görmesinin hoş karşılanmadığı zamanlarda yaşadığı için bu merakını geliştiremedi. Bu merak onun bir mühendisle evlenmesine neden oldu. Bir etkinlikte Carl Benz’in atsız arabalarla ilgili konuşmasından etkilenmiş ve evlenmeye karar vermişti. Evlilikleri boyunca Carl’a büyük destek veren Bertha ailesinden kalan mirası eşinin araştırmalarına harcadı. Çabaları sonuç vermiş, Carl dünyanın ilk otomobilini icat etmişti. Carl 1886’da geliştirdiği üç tekerlekli Benz Patent Motor-Wagen Typ1 modeli aracını tescil ettirdi. Ancak dünya sanayiinde bir devrim olan araca kimse ilgi göstermedi. 

İKİ ÇOCUĞUYLA YOLA ÇIKTI

Bertha pes etmedi. Bu otomobili tanıtmalıydı. Ve 1888 yılında yanına iki çocuğunu da alarak güya annesini ziyaret için yola çıktı. Atlı arabalar için yapılmış yolda 100 kilometre gidecekti. Bu yolu kat etmek hayli zor olacaktı. Yakıt bitince itecek, motorun tıkanan borusunu şapkasındaki iğne yardımıyla açacak, frenlerin daha iyi çalışması için deriyle kaplatacak, zinciri demirciye tamir ettirecek, jartiyeriyle yalıtım yapacak ama o yolu biterecekti. Koca bir günün ardından hedefine ulaştı. Otomobil, rüştünü ispatlamıştı. Bertha’nın bu yolculuğu, hak ettiği değeri 128 yıl sonra kazandı.  

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Kimse çıkıp Yenikapı ruhunu bozuyorsun demesin

SONRAKİ HABER

Ya Başakşehir şampiyon olursa?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...