04 Ekim 2016 18:18

İSİG: Eylül ayında en az 141 işçi yaşamını yitirdi

İSİG eylül ayında en az 141, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1421 işçinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) eylül ayında en az 141, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1421 işçinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. İSİG tarafından hazırlanan raporda OHAL’in işçilerin can güvenliğini de tehdit ettiği belirtildi. Raporda 2016 yılının ilk dokuz ayında yaşanan iş cinayetleri şöyle sıralandı: “Ocak ayında en az 115 işçi, şubat ayında en az 144 işçi, mart ayında en az 160 işçi, nisan ayında en az 171 işçi, mayıs ayında en az 124 işçi, haziran ayında en az 205 işçi, temmuz ayında en az 160 işçi, ağustos ayında ise en az 201 işçi, eylül ayında ise en az 141 işçi  yaşamını yitirdi.”

Raporda 2016 yılının ilk dokuz ayında iş cinayetleri sonucu en az 1421 işçinin can verdiği kaydedildi. 

İNTİHAR ARTTI

İş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımında ise 33’er kişiyle tarım ve orman iş kolu ile inşaat yol iş kolunun ilk sırada yer aldığı belirtilen raporda, onları 20 kişiyle taşımacılık iş kolunun izlediği ifade edildi. Eylül ayında kalp krizi ve intiharların iş cinayetlerindeki ölüm oranının yüzde 21 olduğu bilgisi verilen raporda, “Yine özellikle bu yıl çatışmalar, bombalı saldırılar ve toplumda genel bir şiddet eğiliminin artmasına paralel olarak adli vakalar artmış durumda. Eylül ayında işçilerin sadece adli vakalar kaynaklı işçi ölümlerinin oranı ise yüzde 6” dendi. 

Eylül ayında 10 kadın ve 131 erkek işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, çocuk işçi ölümleriyle ilgili şu bilgi verildi: “14 yaş ve altında 2 işçi, 15-17 yaş aralığında 2 işçi.” 

OHAL GEREKÇESİYLE  DİRENİŞE ENGEL

İşçi sağlığını talep olarak dile getiren işçilerin işten atıldığı ifade edilen raporda, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Taş-İş-Der Başkan Yardımcısı ve İSİG temsilcisi hastabakıcı Cemal Bilgin’in 50 civarında kişinin rahatsızlanmasına neden olan gıda zehirlenmesine karşı bir şey yapılmamasına karşı çıktığı için işten atıldığı hatırlatıldı. Buna karşı direniş yapılmasına OHAL gerekçe gösterilerek izin verilmediği ifade edilen raporda, “İSKİ’de taşeron sayaç okuma işçisi olan Enerji-Sen İSİG Sekreteri Tarık Yüce ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle işten çıkarıldı. Tarık’ın paylaşımlarından birisi ise geçtiğimiz aylarda açıkladığımız bir rapor olan ‘AKP’li yıllarda 17 bin 57 işçi yaşamını yitirdi’ tweetini paylaşmak. Yani yine ‘yasal görevini yaptığı için’ işten çıkarılmak...”

Belediye-İş’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen Avcılar Belediyesi işçilerine OHAL’in ilan edilmesinin ertesi günü engel çıkarıldığı, Limter-İş’e üye olan ve direnişe geçen Tedi işçilerinin de OHAL gerekçesiyle fabrika önünde direniş çadırı kurmalarına müdahale edildiği ve havaya ateş açıldığı ifade edilen açıklamada, “Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan MSC Medlog işçilerinin fabrika önündeki eylemine polis müdahale etti” dendi. 

İş cinayetlerinin önlenmesinde en büyük adımın işçi katılımının sağlanması olduğu dile getirilen raporda, “İşçilerin örgütlenmesi zaten Türkiye’de birçok şekilde engellenmeye çalışılırken bu durum OHAL’le birlikte iyice keyfileşti. Devletin ifade ettiği ‘halka ve işçilere OHAL yok’ söylemi sözde kaldı. OHAL koşulları patronlar lehine ve işçiler aleyhine devam etmektedir. Bu olan bitenler ve işçi direnişleri medya tarafından duyurulmamaktadır. Muhalif olan medya ise örneğin Hayatın Sesi, Yön Radyo, Özgür Radyo, İmc Tv vb. yayınları durdurulmaktadır...”(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİMTEKS'e atanan kayyım işçi ücretlerini ödemedi

SONRAKİ HABER

Antep'te hukukçulardan 'OHAL kaldırılsın' standı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...