04 Ekim 2016 18:05

AKP’nin Musul ve Rakka ısrarı

AKP, TSK'yi ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Musul ve Rakka operasyonlarına dahil etmeye çalışıyor.

Paylaş

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, IŞİD’e karşı Irak’ta Musul ve Suriye’de Rakka operasyonuna hazırlanıyor. AKP Hükümeti bir süredir cihatçı gruplarla birlikte Suriye’de Fırat Kalkanı adı altında operasyonlar yürüten Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) de bu operasyonlara dahil etmeye çalışıyor. 

Suriye’de Kürt güçlerin öncülük yaptığı Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka operasyonunu katılmasına engel olmaya çalışan hükümet, Irak’ta da Irak Hükümetinin ‘Türk askeri istemiyoruz’ açıklamasına rağmen Musul operasyonuna katılmak istiyor. 

Bugün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın sözleri de bu ısrarın yeni bir ifadesi oldu. Kalın, Musul’un IŞİD’den kurtarılması gerekçesiyle beş bin kişinin eğitildiğini söyledi.

Kalın, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Rakka konusunda tavırlarını açıktan dile getirdiklerini söyleyen Kalın, uluslararası koalisyonun Arap unsurlarıyla yapmak istediğine, ABD’nin ise YPG’yle yapmaya hazırlandığına işaret etti. “YPG varsa biz yokuz” ifadesini kullandıklarını anımsatan Kalın, “Musul operasyonu planlanıyor. Baştan beri Musul’un DAEŞ’ten (IŞİD) kurtarılması için elimizden geleni yapacağımızı ifade ettik. Başika Kampı bu nedenle kuruldu” ifadelerini kullandı. 

‘HEDEFİMİZ KANTON HAYALLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK’

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Antalya Valiliğini ziyaretinde Rakka ve Musul’a operasyonlarına değinerek, “Orada (Suriye) temel önceliklerimizi daha önce paylaşmıştık. Hudut güvenliğimizin sağlanması, sınır ötesinden Türkiye’ye yapılan saldırıların engellenmesi, özellikle DAEŞ’in bölgeden tamamen temizlenmesi ve bölge halkının, şu an gerek Türkiye’de, gerekse Suriye tarafında yaşayan 300 bine yakın insanımızın kendi doğdukları toprakları içerisinde güvenle yaşamalarının sağlanması. Bir diğer önemli hedefimiz de PYD/PKK unsurlarının doğuyla batı kantonlarını birleştirme hayallerinin önüne geçmek. Bu operasyon planlandığı gibi devam ediyor” diye konuştu.

‘MUSUL BİZİM İÇİN KRİTİK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’nin açılışında işaret ettiği Musul’a operasyon konusunda ise Bakan Işık, “Özellikle Musul operasyonu Türkiye açısından çok kritik. Bunun birkaç sebebi var ama bizim açımızdan sonuçları itibariyle en önemli sebeplerden biri, eğer Musul’da operasyon iyi planlanmazsa ve birtakım güçlere dayanarak Musul’un demografik yapısı dikkate alınmadan bir operasyon yapılırsa bu 1 milyon insanın Musul’dan göç etmesi anlamına gelir. Bu göç eğer Irak topraklarında durdurulmazsa bu insanların geleceği yer Türkiye’dir. Dolayısıyla Musul operasyonu Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor.”

Bu operasyonun artık Avrupa’yı da ilgilendiren bir boyuta geldiğini anlatan Bakan Işık, “Musul operasyonunda PYD/PKK unsurlarının kullanılmaması açısından son derece önemli görüyoruz. Gerekse de o bölgenin kendi asli unsurlarının Musul operasyonuna katılmasını ve sonrasında orada demografik bir yapı değişikliğine gidilmemesini Türkiye olarak çok önemsiyoruz.” Işık, operasyonlar nedeniyle başlayacak olası bir göç dalgası için ise hazırlık yapıldığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lastik eritme kazanına düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Rögarda ölen temizlik işçisi toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...