04 Ekim 2016 14:58

Tutukluya darp, avukata suç duyurusu

Şakran Cezaevi'nde darbedilen tutuklu Sevda Kurban'la görüşmek için cezaevine giden ÇHD üyesi Dinçer Çalım hakkındaki suç duyurusu kabul edildi.

Paylaş

Şakran Cezaevi'nde gardiyanlar tarafından darbedilen tutuklu Sevda Kurban'la görüşmek için cezaevine giden ÇHD üyesi Dinçer Çalım hakkında cezaevi yönetimi tarafından yapılan suç duyurusu kabul edildi. Tehdit etmekle suçlanan Çalım, açılan soruşturmanın Türkiye'deki işkenceye cezasızlık politikasının bir sonucu olduğunu ifade etti. 

Aliağa Şakran Kadın Hapishanesi'nde DHKP-C davasından tutuklu olarak bulunan 10 kadın sohbet hakkının uygulanmaması, havalandırma sorunu ve ve görüşçülere GBT dayatması yapılmasından dolayı 23 Temmuz'da havalandırma ve revirde oturma eylemi yapmış, eylemi sonlandırmak isteyen 40 gardiyan kadınlara saldırmıştı. Kadınlar arasında yer alan Sevda Kurban ise revir dönüşü ise bir kez daha darbedilmişti. Hapishanedeki bu şiddet ÇHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu ile kamuoyuna duyrulmuştu. 

Yaşanan şiddet olayı ile ilgili hapishaneye müvekkillere ile görüşmek için giden Avukat Dinçer Çalım hakkında da cezaevi yönetimi suç duyurusunda bulundu.  Cezaevi yönetiminin suç duyurusunu kabul eden Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, Çalım'ın yargılanması için harekete geçti. Adalet Bakanlığı'na izin almak için dosya hazırlayan Savcı Aydemir, Avukat Çalım'dan da savunma niteliği taşımayan yazılı beyan istedi. Avukat Çalım, infaz koruma memurunun ismini ve sicilini istediği için tehdit etmekle suçlanıyor. 

'İŞKENCE GİZLENMEK İSTENİYOR'

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Avukat Dinçer Çalım, başvuru üzerine Şakran Cezaevine gittiklerini belirterek "İşkenceyi tespit ettik. Kolu kırılan gözü mosmor olan ve kaba dayaktan geçirilen kadın mahkumlarla görüşmeler yaptık. Kadın mahkumlar işkence ve kötü muamele ile ilgili olarak TBMM'ye İzmir Valiliği'ne ve savcılığa hitaben yaşadıklarını anlatan dilekçeler yazmışlardı. Bu dilekçelere idare tarafından el konuldu. İdare hapishanedeki işkencelerden kimselerin haberi olmasın diye özel çaba sarf etmektedir" dedi. 

'İŞKENCEYE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

Hakkında açılan soruşturmanın Türkiye'deki işkenceye cezasızlık politikasının bir sonucu olduğunu ifade eden Çalım şunları söyledi "Karşı davadır. İşkence ve kötü muameleye karşı mücadele edenler bu şekilde ceza soruşturmaları yoluyla  ile yıldırılmaya çalışılmaktadır. Bu soruşturmalar işkenceye karşı mücadele etmemizi ve müvekkillerimizin yanında durmamızı engelleyemeyecek.  ÇHD Hapishane Komisyonu olarak hapishanelerdeki işkenceye karşı mücadeleye devam edeceğiz". (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rüzgar Çetin tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Lüleburgaz'dan medyaya yönelik karartmaya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...