04 Ekim 2016 13:44

Merkez Bankası: Eğitimdeki enflasyon artışı dikkat çekici

Merkez Bankası, eğitimde fiyat artışlarının yıllık yüzde 10.37’ye ulaşmasının 'dikkat çekici' olduğunu vurguladı.

Paylaş

Merkez Bankası, eğitimde fiyat artışlarının yıllık yüzde 10.37’ye ulaşmasının “dikkat çekici” olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası, dün açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdiği “eylül ayı fiyat gelişmeleri” raporunda, “eylül ayı para politikası kurulu toplantı özetinde de ifade edildiği üzere, gıda enflasyonundaki yavaşlama sürdü, ancak akaryakıt ürünlerindeki vergi artışı doğrudan ve dolaylı etkileriyle enflasyondaki iyileşmeyi sınırladı. Bu dönemde temel mallara bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları azalmış, ana eğilimleri bir miktar yavaşladı” denildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları eylül ayında yüzde 0.18 yükselerek yüzde 0.50 - 0.60 düzeyinde olan beklentilerin hafif altında kaldı. Yıllık enflasyon da yüzde 7.28 olarak hesaplandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi de eylülde yüzde 0.29 arttı. Tüketici fiyatları yılın ilk dokuz ayında yüzde 4.72, on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 7.92 yükseldi.

Çekirdek enflasyon göstergelerinde eylül ayında bir miktar yavaşlama gözlendiği belirtilen raporda, “Bu gelişmede temel mal ana eğilimindeki belirgin düşüş etkili olmuş, hizmet grubu ana eğilimi ise yükseldi” denildi. 

Açıklamada, “Yıllık enflasyon ulaştırma hizmetlerinde yükselmiş, kirada yatay seyretmiş, diğer alt gruplarda ise geriledi. Eylül ayında ulaştırma hizmetleri fiyatları yüzde 2.69 arttı. Özellikle taksi, dolmuş ve otobüs gibi kara yolu taşımacılık hizmetleri fiyatlarında akaryakıt ürünlerindeki vergi artışının etkileri izlendi. Bu dönemde eğitim hizmetlerinde yıllık enflasyonun yüzde 10.37’ye ulaşması dikkat çekti. Diğer yandan lokanta-otel grubunda enflasyon, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve turizm sektöründeki gelişmelere bağlı olarak yavaşlama eğilimini sürdürdü.”

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunun eylül ayında 2.03 puan azalarak yüzde 4.16’ya gerilediği de anımsatılan raporda, mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatlarının grup yıllık enflasyonu 3.89 puan azalarak yüzde 0.54’e geriledi. Bu yavaşlamada taze meyve fiyatlarındaki gelişmeler öne çıktı. Bunun yanında, taze meyve sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 4.78 ile son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi” denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’lülerin acı günü 

SONRAKİ HABER

Kirayı ödeyemeyince parkta yaşamaya başladılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...