04 Ekim 2016 13:30

Hasta tutuklular hastaneye sevk edilmiyor

OHAL’le birlikte Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevinde hasta tutukluların hastaneye sevki engelleniyor.

Paylaş

OHAL’le birlikte Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevinde aralarında 20 hasta tutuklunun revire çıkarılmadığı, hastane sevklerinin de ‘güvenlik’ gerekçesiyle engellendiği iddia edildi. 

Ayrıca spor ve havalandırma hakları ellerinden alınan mahpusların, telefonla konuşma hakları gerekçe gösterilmeden ellerinden alındı. 

‘HASTA TUTUKLULAR BİR  ÖNCE SERBEST BIRAKILSIN’ 

Dicle Haber Ajansı’ndan Selman Keleş’in haberine göre, cezaevinde 3 kişilik koğuşların mevcudu artan tutuklama furyalarıyla birlikte 8’e ulaştı.

Farklı koğuşlarda kalan 20 hasta tutuklunun revire dahi çıkarılmadıkları, farklı hastanelere sevklerine de “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmediği öğrenildi. Kalabalık koğuşlarda sağlık sorunları gün geçtikçe ağırlaşan hasta mahpusların önceden kullandıkları ilaçların da ya hiç verilmediği ya da düzensiz verildiği bildirildi. Mahpuslara temizlenmeleri için yeterli düzeyde sıcak su, temiz battaniye ve yatak örtüleri de verilmiyor.

OHAL’le birlikte cezaevlerinde hak ihlallerinin had safhaya ulaştığına vurgu yapan İHD Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygül, aralarında ağır hasta tutuklularında bulunduğu 20 hasta mahpusun sağlık durumunun günden güne kötüye gittiğini söyledi.

Hükümetin bir önce hasta mahpuslar için adım atması gerektiğini belirten Aygül, “Cezaevinde her gün bir cenaze çıkacak tedirginliği yaşıyoruz. Çünkü aralarında sağlık sorunları çok ağırlaşan hasta tutsaklarda var. Son süreçle birlikte durumda içinden çıkılmaz hal aldı.

Eğer bu cezaevlerinde herhangi bir tutsağın başına bir şey gelirse bunu sorumlusu hükümettir. Bunun için öncelikli olarak hasta tutsakların bir önce serbest bırakılması gerekir. Yoksa durum çok vahim bir hale gelebilir” uyarısında bulundu. 

‘İŞKENCE YAPILIYOR’

Cezaevinde mahpusların maruz kaldığı hak ihlallerine vurgu yapan Aygül, “Burada her gün farklı insan hal ihlalleri yaşanıyor. Bunları görmezden gelemeyiz ve burada çağrı yapıyorum. Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na bunlara kayıtsız kalınmaması gerekir. İşkence ediliyor tutsaklara cezaevlerinde ve herkes bu durum karşısında sessiz

AKP’li Mehmet Metiner ise ‘cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini araştırmayacağız’ diyor. Düşüncesi ne olursa olsun bu sözler kullanılamaz, bu sözler işkenceyi meşrulaştırıyor. Bu tür insanlık dışı uygulamalara son verilmesi gerekir” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunuslara Özgürlük Platformu: Kabahat değil suç olsun

SONRAKİ HABER

Saldıran polis mağdur olan yine polis!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...