04 Ekim 2016 10:37

Kürkçü: Kapatılan kanallar için Meclis Komisyonu kurulsun

Ertuğrul Kürkçü, muhalif kanalların kapatılmasını meclis gündemine taşıyarak, konunun araştırılması için TBMM bünyesinde komisyon kurulmasını istedi. 

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında hükümetin yayınladığı 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye dayanarak kapatılan İMC TV, Azadi TV, Denge TV, Hayatın Sesi TV, Jiyan TV, TV 10, Van TV, Zarok TV, Ses Radyo, Dünya Radyo, Yön Radyo gibi yayın organlarının kapatılma gerekçelerini incelemek amacıyla basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bu uygulama hakkında Meclis Araştırması açılması için önerge verdi. 

Kürkçü önergesinde, "Milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve gruplar ile terör örgütlerine aidiyeti belirlenen kanallar" ifadesiyle 28 Eylül 2016 akşamı 12 televizyon ve 11 radyonun yayının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından durdurulduğu hatırlatıldı. Ayrıca Hayatın Sesi TV ve İMC'nin de yayınlarının durdurulduğuna ve ekranlarının karartıldığına işaret edilen önergede, "Zarok TV, Kürtçe'nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde sadece çizgi film ve çocuk programları yapan bir televizyon kanalı, Jiyan TV, Türkiye'nin Zazaca yayın yapan ilk televizyon kanalı, Azadî TV Kürtçe ve Türkçe dillerinde habercilik yapan bir televizyon,TV10 Türkiye'de Alevi halkının kültür ve inanç değerlerini işleyen bir kanal, Govend TV Kürt folkloru üzerine yayın yapan bir müzik ve halay kanalıdır. Kapatılan radyo kanalları da hükümet politikası karşısında muhalif yayın yapan kanallardır. Söz konusu radyo ve televizyonlara herhangi bir resmi tebligat yapılmazken kanallar mal varlıklarına el konulması tehdidiyle de karşı karşıyadır nitekim maliye ve polis ekipleri, önce Batman'da yayın yapan Denge TV ve Van'da yayın yapan Van TV'ye daha sonra da Jiyan TV, Zarok TV, Azadi TV ve Özgür Gün TV'ye baskın yaparak televizyonlara el koyup kapıları mühürlemişlerdir" bilgilerine yer verildi. 

Önergenin devamında şu görüşlere yer verildi: "Bu karar, halkın haber alma, bilgilenme ve serbest kamusal tartışma üzerinden bireysel kanaatini oluşturma hakkının askıya alınmasına, diğer yandan hükümet karşıtı muhalefetin, Kürt halkının ve Alevi toplumunun sesini kısmaya dönük bir karar olarak tarihe geçecektir. Halkların ve inançların, kimliklerin, kültürlerin sorunlarını ve taleplerini, yansıtan bir yayıncılık anlayışı ile hükümet ve saray siyasetine muhalefet eden bir habercilik ve programcılık yaklaşımının sesinin kısılması, OHAL rejiminin HDP milletvekillerine, yerel yönetimlere, demokratik muhalefet alanına, muhalif kurum ve kuruluşlara yönelik baskının devamı niteliğinde olup, daha büyük bastırma operasyonları öncesinde halkın haber alma ve muhalif kesimlerin sesini duyurma yollarının kesilmesi anlamına gelmektedir.

15 Temmuz Darbe girişimini ülkede bulunan ve darbe karşıtlığı konusunda hakkında hiçbir şüphe olmayan demokrat, sol, sosyalist, muhalif kesimlere karşı bir fırsat olarak kullanıp onların sesinin kesilmeye çalışılması, temel hak ve özgürlüklerini de kısıtlayacak kararlar alınması, toplumun sürekli iç ve dış 'düşman'lara karşı korkutularak ve sindirilerek yönetilmeye çalışılması, anti demokratik rejimlerde uygulanmakta olan yöntemlerin bir benzeri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Yukarıda sayılan gerekçeyle parlamentonun da demokratik siyasetin en önemli kurumlarından biri olduğunu hatırlatarak özgür basına ve onun aracılığıyla tüm muhalif kesimlere yöneltilen bu kapatma kararının basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması açısından TBMM tarafından araştırılması amacıyla bir meclis araştırması açılması gerekmektedir." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Zırhlı araçla çarparak bir kadını öldüren polis tahliye oldu

SONRAKİ HABER

Özgür Radyo'nun kapısı kırılarak yayını kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...