03 Ekim 2016 11:53

Cerattepe davasında Cengiz Holding lehine karar çıktı

Artvin Cerattepe’de altın madeni arama projesi için hazırlanan 'ÇED olumlu raporu'nun iptali başvurusu Rize İdare Mahkemesince reddedildi.

Paylaş

Artvin’in Kafkasör Yaylası’ndaki Cerattepe’de maden çıkarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada karar Cengiz Holding lehine sonuçlandı. Rize İdare Mahkemesi ÇED olumlu raporunun iptalini reddetti.

Mahkeme, bilirkişi raporundaki değerlendirmeleri esas alarak, “Devlet ormanlarında gerekli iznin alınması ile madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olduğu ve dava konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı” iddia etti. Mahkeme, “Projenin devlet ormanı olan alanda yapılmasında mevzuata aykırı bir durum olmadığı”nı belirtti.

MADEN, YASAKLI ALAN İÇİNDE DEĞİLMİŞ!

Verilen kararda, yapılan itirazlara ilişkin olarak şu değerlendirmeler yapıldı: “Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği hükümlerine göre milli park alanı ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinin bulunduğu alanlarda dahi gerekli izinler alınmak kaydıyla madencilik faaliyetlerinin yapılması mümkün iken, fava konusu madencilik projesinin milli park alanında yapılmadığı, milli park alanına 660 metre uzaklıkta olduğu, turizm koruma ve gelişim bölgesi ile turizm merkezinin ise kapsamında değil, yanında yer aldığı hususları dikkate alındığında, dava konusu projenin yapıldığı alanın mevzuat açısından yasaklı alanlar içerisinde yer almadığı da sabittir.” 

‘YAŞAM MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ’

Kararı Evrensel’e değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, kararın kendilerine henüz tebliğ edilmediğini söyleyerek yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Karahan, “Bize henüz tebliğ edilen bir karar yok. Biz de basından öğrendik. Ama süreç başından beri belliydi. Dava sırasında o kadar anlatılan söylenen şeyden sonra hiç mi vicdanları sızlamadı bilmiyorum. Daha önceden kararı veren hakimler alınıp yerine bu hakimler getirilmişti. Keşif raporunda da enteresan tespitler yer aldı. bir önceki duruşmada yaşanan baskılar ve yasaklar da bunu gösterdi. Ama her şeye rağmen bu mücadele Artvin halkının yaşam mücadelesidir. Biz tüm yasal ve hukuki yollara başvurarak mücadeleye devam edeceğiz. Bu bizim anayasal hakkımız” değerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Artvin Cerattepe’de Cengiz-Özaltın ortaklığındaki bakır ve altın madeni arama projesinin iptali için açılan davanın duruşması Rize İdare Mahkemesi’nde görüldü. 751 kişiyle açılan Cerattepe davası Türkiye'nin en büyük çevre davası özelliğini taşıyor. Davacıların avukatları, mahkeme heyetinin adil yargılama yapamayacağını belirterek, reddi hâkim talebinde bulundu ve salonu terk etti.

Artvin Cerattepe’de Cengiz-Özaltın ortaklığındaki bakır ve altın madeni arama projesinin iptali için açılan davanın 19 Eylül sabahı görülecek duruşması öncesi,  kentte miting, yürüyüş ve oturma eylemi gibi etkinlikler 1 ay yasaklanmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

POESY: Kapatılan TV ve radyolar yeniden yayına başlamalı

SONRAKİ HABER

Kadıköy’ün bıçkın kedisi Tombili'nin heykeli yarın açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...