03 Ekim 2016 09:41

Nobel Tıp Ödülü Japon Yoshinori Ohsumi’nin

Nobel Tıp/Fizyoloji Ödülü bu yıl, Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi’ye verildi.

Paylaş

Japon hücre biyoloğu Oshumi’nin hücrenin kendi kendini yenilemesi anlamına gelen “otofaji mekanizmaları” keşfinden dolayı ödül aldığı açıklandı.

Yoshinori Ohsumi, parkinson ve bazı kanser hastalıklarının tedavisindeki araştırmaları nedeniyle layık görüldü. 
The Guardian’ın haberine göre Ohsumi, yaptığı keşfin vücudun zehirin etkisini nasıl gidereceği ve kendisini nasıl tamir edeceği konusunda ödülü kazanırken, Japon hücre biyoloğu “otofaji mekanizmaları” için 8 milyon İsveç kronu yani 718 bin Euro alacak.

Otofaji, hücre içi makro moleküllerin ve organellerin bir kesecik içine alınarak lizozomlara yönlendirilmesi ve lizozomla birleşerek burada parçalanmasına yol açan bir mekanizmadır.
Ayrıca otofaji, kelime anlamı olarak kendi kendini yeme anlamına gelir ve hücrenin açlıkla karşılaştığı fizyolojik koşullarda, besin elde etmek için hücre içindeki yapıları nasıl parçalandığını ifade ediyor.

1974 yılında Tokyo Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Yoshinori Ohsumi,New York'taki Rockefeller Üniversitesi'ndeki üç yıllık döneminden sonra Tokyo'ya dönerek 1988 yılında oluşturduğu çalışma ekibiyle araştırmalarını sürdürdü.

Yoshinori Ohsumi 2009 yılından beri Tokyo Teknoloji Enstitüsü'de profesör olarak çalışmalarını sürdürüyor. (HABER MERKEZİ)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Sokak Basketbol Turnuvası sona erdi

SONRAKİ HABER

FARC'tan açıklama: Barışı düşleyen Kolombiya halkına...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...