18 Mayıs 2012 10:00

MİCHA direnişi sürüyor

MICHA işçilerinin direnişi bir haftayı geride bıraktı. Fabrika önüne kurdukları çadıra, “Taşeron işçiliğine hayır” pankartı asarak bekleyen işçiler ve Türk Metal 2 No’lu Şube Başkanı Süleyman Yıldırım ile yönetim kurulu üyeleri de gün boyu fabrika önünde gelişmeleri takip ediyorlar.

MİCHA direnişi sürüyor
Paylaş

Aliağalı emekçiler ise direniş çadırını ve işçileri yalnız bırakmıyorlar. Aliağa’da bulunan emekçiler her günü bir sendikaya paylaştırarak işçileri yalnız bırakmamak için plan yaptı.  Salı günü Genel-İş üyesi belediye işçileri, Çarşamba günü Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçileri ile PETKİM işçileri, diğer gün KESK ve Emekli-Sen ziyaretlerini örgütlüyor. Direniş yerine gelen Aliağalı emekçilere ise baskı bitmek bilmiyor. Belediye işçileri ile direnişteki işçilerin ailelerinin ziyaret edeceği gün Aliağa Belediyesi, işçilere otobüs tahsis etmedi. Tüm ısrarlarına rağmen Aliağa Belediyesi Yönetiminin, “Otobüs sıkıntısı yaşıyoruz. Otobüsler meşgul” diyerek otobüs tahsis etmediğini söyleyen işçiler gerçeğin böyle olmadığını, Aliağa Ticaret Odası Başkanının belediye başkanına telefon etmesi ve otobüs verilmemesini istemesi üzerine böyle yaptıklarını düşünüyor. Belediyenin otobüs vermemesi sonucu fabrikaya çıkamayan işçilere ve işçi ailelerine Türk Metal 2 No’lu şube tarafından servis tahsis edildi. Ziyaret dönüşünde ise işçiler kimlik kontrolü bahanesi ile jandarmanın tehdit ve baskısına maruz kaldı.

BASKILAR SÜRÜYOR

Bütün bu baskılara rağmen Aliağalı emekçiler direniş yerini boş bırakmıyor. Çarşamba günü direniş yerini ziyaret eden Petrol-İş yöneticileri ve TÜPRAŞ ve PETKİM işçileri Micha işçileri tarafından “birleşe birleşe kazanacağız” sloganı ile karşılandı. Ziyarette konuşan Petrol-İş Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Cemal Topçu, “Sermaye güçleri en doğal hakkımız olan sendika hakkımızı bile fazla görüyorlar. İstediğiniz ise sadece 8 saat çalışma, hafta tatilini insan gibi yaşama, çoluk çocuğunuza geçimizi sağlayabilecek bir ücret götürmek. Bu tür masum ve küçük istekleri bile çok gören bir işveren anlayışı var ve yasaları çiğnemeyi göze alıyorlar” dedi. Türk Metal 2 No’lu Şube Sekreteri Hayrettin Çakmak da, “Tüm dostlarımıza kapımız ve bağrımız sonuna kadar açık. İşveren hukukun arkasına dolanmak istiyor. Bizler de gereken tüm hukuki işlemleri takip ediyoruz. Buraya da Ankara’ya olduğu gibi sendika girecek, başka yolu yok” dedi.  

LİSE ÖĞRENCİLERİ ÇALIŞTIRILIYOR

Fabrika yönetiminin 4 işçiyi daha çıkarırken toplamda çıkarılan yaklaşık 100 işçinin yerine Bergama’da meslek lisesi öğrencilerini stajyer adıyla işe alacağı söyleniyor. İşten çıkarılan işçilere ekonomik sebepler ve daralmayı bahane eden işveren, yasalardan dolayı 6 ay işçi alamaz veya alacaksa öncelikle işten çıkardıklarını işe almalı. Ancak işveren torba yasa ile bilinen yasayla beraber yaş, süre ve sayı sınırı olmadan stajyer adıyla işçi alıp çalıştırabiliyor.   Bu arada Atik Metal Patronunun da işyerinde toplantı yaparak, “MICHA ismini ağzına alanı işten çıkarırım” diyerek tehdit ettiği, Aslan Damper ve diğer fabrikalarda ücretlerde iyileştirmeler yaptıklarını duyduklarını belirten sendikacılar, direnişin tüm organizeyi etkilediğini ifade ediyorlar. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde provokasyon hazırlığı iddiası

SONRAKİ HABER

Çözümsüzlük ısrarı can almaya devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...