03 Ekim 2016 00:50

Hisseli harikalar kumpanyası

Alper Kaya, Süper Lİg maç özetlerinin ve 1.lİg maçlarının televizyon kanallarında yayınlanması üzerine yazdı.

Paylaş

Alper KAYA

Öyle bir ülke düşünün ki, sözde en değer verdiği ve ekonomisi en geniş spor branşı futbol olsun ve futbolun en üst düzey iki liginden birisinin özetleri, birisinin ise maçları yayınlanmasın. Hayaldi, gerçek oldu! Bildiğiniz üzere Süper Lig’in maç özetleri şifresiz kanallarda yayınlanmazken yıllardır devletin kanalında ücretsiz olarak yayınlanan TFF 1. Lig bu sezon hiçbir şekilde yayınlanmıyor. Neden? Açıklama yok. Girişim de yok. Hatta ilginç bir şekilde bariz tepkiler geliyor olmasına rağmen ses de yok! “Görüntü var, ses yok” tabiri bile yerle yeksan sizin anlayacağınız! Evvela, neden ‘ilginç bir şekilde’ dediğime açıklık getireyim. Göztepe Teknik Direktörü Okan Buruk’tan, Denizlispor Asbaşkanı Ali Fırat’a; Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü İrfan Buz’dan oyuncu Engin Öztürk’e dek hayli geniş bir skalada tepkiler alıyor bu uygulama. Daha doğrusu ‘uygulamama’. İşin ilginç yönü ise şu; yıllardır 3. Lig ve Bölgesel Amatör Lig’de insan haklarına aykırı bir şekilde pek çok spor emekçisini mesleğinden eden yaş kontenjanı zırvasına bu liglerde yıllardır takım çalıştıran teknik direktörler ve kulüp yöneticileri zerre ses etmezken (neden acaba!) 1. Lig ekranının kararmasına herkes kolektif bir tepki vermeye başladı. Spor camiası, hak arayışı kavramıyla yavaş yavaş da olsa tanışıyor kısacası!

GERÇEK NEDEN NE?

1. Lig’in yayınlanmamasının arkasında yatan sebep ise, son yıllarda adının hakkını iyice veren endüstriyel futbolun doğurduğu bütün mağduriyetlerle hemen hemen aynı: Rant. Olay, yayın ihalesinde tıkanıyor. 2010 yılında TFF’nin yaptığı bir yayın ihalesi var. Bu ihale 3+1 yıllığına yapıldı ve A-B-C paketleri olmak üzere Süper Lig ile 1. Lig’in yayın hakları Digiturk ve TRT arasında pay edildi. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir nokta var: Digiturk’un sahip olduğu yayın hakkı, kulüplere yapılan dayatmayla şike soruşturması bahane edilerek Rekabet Kurumu’na verdiği dilekçeyle ihalesiz olarak bir yıl uzatıldı. Haliyle, TRT’nin sahibi olduğu Süper Lig’in kısa, geniş özetleri ve 1. Lig’in yayın hakkını içeren B paketi sahipsiz kaldı. Birisinin yayınlayabilmesi için, TFF’nin tekrar yayın ihalesi açması lazım! Neden açmıyor? Sezon sonunda, A paketi olarak adlandırılan Süper Lig yayın ihalesini sekteye uğratmamak için! Zira yayın geliri, hem TFF’nin hem de kulüplerin büyük ölçüde tek gelir kaynağı!

ÇÖZÜM: HAREKET

Elbette amacı futbol ekolü üretmek, yeni futbolcular geliştirmek olmayan bir yapıya sahip TFF’nin bu gidişata dur diyebilecek reaksiyonu göstermesi beklenemez. Bireysel olarak yapılan cılız hareketlenmeler de kendilerine sadece sosyal medya algoritmalarında karşılık bulacak cinsten. Oysa tüm takımlar birlik olsa ve bütün 1. Lig maçlarının ilk dakikasında hiçbir takım yerinden kıpırdamasa yahut karşılıklı paslaşarak top çevirseler. Adı iyiden iyiye “Periscope 1. Lig”e çıkan ve online olarak kullanıcıların özverisi sayesinde internette rast gelinirse izlenebilen 1. Lig için ses getirmez mi? Getirecektir tabii ki ancak ne kadar etkili olur, orası muamma. İnsanların haber alma özgürlükleri, ismine “kanun” büyüsü katılmış kararlarla açıktan açığa zapt edilirken; PTT’nin bile sponsor olmaya layık görmediği ve apar topar sponsorluktan çekildiği (canlı yayınlanmayan bir lige kim, niye sponsor olsun?) 1. Lig kimin umurunda olacak ki? Ülke futbolunun üzeri mide bulandıracak problemlerle dolarken “Moral toplantısı” adı altında Portekiz’e 3. ve 2. Lig başkanlarını götüren TFF’nin mi umurunda olacak yani? Eğer ki, 1. Lig’in problemleri milli takıma alınmayan bir lejyoner kadar konuşulursa; belki alt ligler için de somut adımların atılacağı atmosfere yaklaşmış oluruz. Bir umut dünyası bu dünya!

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Osmanlıspor ile deplasmanda 1-1 berabere kaldı

SONRAKİ HABER

Akortsuz solu değil, ahenkli koru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...