02 Ekim 2016 15:16

Yasayı çiğneyen müdüre soruşturma izni yok

Diyarbakır Kayapınar Kaymakamlığı ve Bölge İdare Mahkemesi öğrencileri kız ve erkek diye ayıran, okulu katlara bölen müdüre soruşturma izni vermedi.

Paylaş

Diyarbakır merkez Kayapınar Kaymakamlığı ve Bölge İdare Mahkemesi, Diyarbakır’daki Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu’ndaki öğrencileri kız ve erkek diye ayırarak eğitimlerini devem ettiren ve buna tepki gösteren öğretmenlere “seneye de öğretmenleri de kadın ve erkek olarak ayıracağım” diyen Okul Müdürü Mehmet Zekeriya Erdem için soruşturma izni vermedi.

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, merkez Kayapınar ilçesindeki Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu’nda okuyan öğrencileri, kız ve erkek diye ayırarak ayrı sınıflarda okutan Okul Müdürü Mehmet Zekeriya Erdem hakkında “Kamu Görevini Kötüye Kullanmak” gerekçesiyle geçtiğimiz yıl suç duyurusunda bulundu. Okul Müdürü hakkında Kayapınar Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni isteyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu talebi reddedildi. Bunun üzerine hem Eğitim Sen’in hem de soruşturmayı yürüten savcının, kararın kaldırılması için Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvuru da reddedildi. Hukuki yolların kapanması nedeniyle savcılık soruşturma dosyasını kaldırdı.

Konuyla ilgili konuşan Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri Avukatı Selvi Tunç, Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’nde “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır” hükmünün yer aldığına işaret ederek öğrencilerin kız ve erkek şeklinde ayrılarak eğitim verilmesinin suç olduğunu söyledi.

‘KATLARA AYIRMIŞ’

Tunç, Diyarbakır Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Mehmet Zekeriya Erdem’in 2015-2016 Eğitim ve Öğretim döneminde kanuna aykırı bir uygulamaya imza atarak, 900 öğrencinin eğitim gördüğü okulda öğrencileri kız ve erkek diye ayırıp ayrı sınıflarda eğitim vermeye zorladığını belirterek, “Kız ve erkek öğrencilerin okul içinde birbirleriyle iletişim kurması okul müdürü tarafından engelleniyor. Okul müdürü 3 katlı okulun birinci katını tamamen erkek öğrencilere ayırmış. İkinci katını ise mescit yapmış. Sonuncu kat ise tamamen kız öğrencilere ayrılmış durumda” dedi. Bu uygulamaya tepki gösteren birçok öğrenci velisinin çocuklarının nakillerini başka okullara aldırdığını söyleyen Tunç, “Okul müdürü bu uygulamaya tepki gösteren öğretmenleri de tehdit ederek, ‘Bu yıl kız erkek öğrencileri ayırdım, seneye de öğretmenleri de kadın ve erkek olarak ayıracağım’ diyor. Hukuksuzluğu bir adım daha öteye taşımayı hedeflemektedir” dedi.

Tunç, “Kayapınar Kaymakamlığı bu hukuksuz uygulamayı kaldırıp bu kişi hakkında soruşturma izni vererek dosyaya müdahil olması gerekirken, tam tersi bir yaklaşımla okul müdürünü koruyarak soruşturma izni vermedi” dedi. Kaymakamlığın verdiği kararının iptal edilmesi için hem kendilerinin hem de soruşturmayı yürüten savcının, Diyarbakır bölge İdare Mahkemesi’ne başvurunun reddedildiğini hatırlatan Tunç, “Ne yazık ki yargı eliyle karma eğitim modeline aykırı bir karar verildi. Verilen bu kararla okul müdürü hakkında soruşturma açılmasının önü kapatıldı” diye kaydetti.

PROTESTO EDENE SORUŞTURMA

Okul müdürünü, kendisini protesto etmek için basın açıklaması yapan Eğitim Sen üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Tunç, “Görevi kötüye kullanan bu kişi hakkında suç duyurumuzu reddeden yargı, maalesef bu şahsın talebini kabul edip Eğitim Sen üye ve yöneticileri hakkında soruşturma açmış. Hakaret istinadıyla ifadeye çağrılmışlardır” dedi. Tunç, hakkında soruşturma izni verilmemesinden güç alan okul müdürünün 2016 -2017 eğitim ve öğretim döneminde de öğrencileri kız ve erek diye ayırdığını söyledi. Okul müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceklerini vurgulayan Tunç, “Öğrenmenlerin, öğrencilerin ve velilerinin bu yönde talepleri var” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hayvanların katledilmesi protesto edildi

SONRAKİ HABER

‘Vazgeçmeyeceğiz, halkın sesi olmaktan’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...