02 Ekim 2016 13:03

‘Proje okul’lar AYM’de

“Proje okul”ları düzenlemesi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Paylaş

Türkiye’nin en köklü ve başarılı liselerinin öğrencilerini isyan ettiren “proje okul”ları düzenlemesi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, proje okullarına yönetici ve öğretmen görevlendirilmesinin kararının doğrudan Milli Eğitim Bakanı’na bırakılmasını “sınırı belli olmayan ve herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki” olarak değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mart 2014’te çıkarılan bir düzenleme ile ‘proje okul’ uygulamasına adım attı. Buna göre, ulusal ve uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, doğrudan Milli Eğitim Bakanı’nın onayı ile proje okulu olarak seçildi ve bakanlık merkez teşkilatına bağlandı. Düzenleme ile ‘proje okulların’ öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri doğrudan bakan onayına bağlandı. Bu okullarda öğretmen ve yönetici olarak görevlendirilmek, hiçbir sınav veya ölçüte dayandırılmadı. Milli Eğitim Bakanlığı bu düzenlemeye bağlı olarak, Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara Yönetici Görevlendirilmesine ve Öğretmen Atamasına İlişkin Yönergeyi yayımladı. Eğitim Sen yönergenin yürütmesinin durdurulması için Danıştay İkinci Dairesi’ne başvurdu. Ancak 25 Şubat’ta daire, yönergenin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Eğitim Sen, daire kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan temyizini istedi. Kurul, düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve 13 Haziran tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verdi. Kurulun, aykırılık görüşüne ilişkin gerekçesinde “Bakana, doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumları belirleme ve bu kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri konusunda sınırları belli olmayan ve herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verildiği görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.Kurul kararı gereğince Anayasa Mahkemesi’nin 5 ay içinde itirazı değerlendirmesi gerekiyor. Süre dolarsa Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karar verecek. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL’in uzatılmaması için halka çağrı yaptılar

SONRAKİ HABER

İletişim öğrencileri: Gazetecilik yapmak çok zor hale geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...