02 Ekim 2016 12:49

Van Kalesi kaderine terkedildi

UNSECO Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Van Kalesi, madde bağımlılarının mekânı haline gelmiş durumda.

Paylaş

MÖ 9. yüzyılda Urartu Kralı Lutipri’nin oğlu Sarduri tarafından MÖ 840-MÖ 825 tarihleri arasında sarp bir kayalık üzerine inşa edilen Van Kalesi, uzun süredir bakımsızlıkla karşı karşıya, bu nedenle kalenin her tarafı dökülüyor. Merkez Tuşba ilçesine bağlı Selimbey Mahallesinde bulunan kalenin, dört bir tarafında yıllar önce çekilen tel örgülerin mahalleli tarafından delindiği görülüyor. Delinen tel örgüler de sokak hayvanları tarafından kaleye girmek için geçit olarak kullanılıyor.

Kalenin içine girmesi yasak olan iş makineleri de delinmiş olan tel örgülerinin içinden rahatlıkla geçilebiliyor. Kalenin içler acısı durumu karşısında ise yetkililer sessiz kalıyor.

Kale içinde bulunan ve bazı firmalara kiraya verilen iş yerlerinin geniş bahçeleri ise hafta sonları düğünlere kiralık veriliyor. Yüksek desibelle çalınan müzikler aynı zamanda tarihi kalenin duvarlarına da zarar veriyor. 

Kalede bulunan tarihi mekanların içinde uzun süreli bekletilen çöpler çirkin görüntü oluşturmasının yanı sıra çevreye pis kokuda yayıyor. Kale duvarlarının dört bir tarafında ise çirkin yazılmalar görülüyor. Bakımsızlıktan kaynaklı olarak birçok duvarı kerpiç olan kalenin iç duvarları ve içinde bulunan tarihi mekânlar yıkılmış durumda. Derin çatlakların oluştuğu kale duvarlarında ise yağmur ve kar sularının etkisiyle günden güne aşınmaya maruz kalıyor. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

9'uncu kattan düşen işçiyi güvenlik filesi kurtardı

SONRAKİ HABER

Hopa halkı: Öğretmenlerimizi görevlerine iade edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...